200 millió forintnyi bírságot szabtak ki az ellenőrző hatóságok

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóságok júliusi-augusztusi ellenőrzései során több mint 200 millió forintnyi bírságot szabtak ki – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 09. 08. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár elmondta: a nyári hónapokban a szakemberek 12 502 ellenőrzést végeztek, amelyből normál hatósági ellenőrzés során 631 esetben róttak ki bírságot 100,7 millió forint értékben. Emellett a helyszínen bírságoltak 32 esetben, ilyen módon összesen 510 ezer forint volt a kirótt büntetési összeg. Minőségvédelmi bírságot 37 esetben szabtak ki, összesen 97,2 millió forint értékben. Egyéb – például eljárási – bírságot 14 esetben róttak ki az ellenőrök mintegy 912 ezer forint értékben.

Az államtitkár elmondta: a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai által július 4-től augusztus 12-ig folytatott vizsgálatok során a zöldség- és gyümölcsforgalmazás minőségszabványának való megfelelést ellenőrizték a szakemberek. Ennek során 693 belföldi forgalmazót és 120 kistermelőt ellenőriztek. Összesen 1696 tételt vizsgáltak meg. Élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabását 71 esetben indítványozták, a bírság összege 1,4 millió forintra rúgott. Az eredetigazolás hiányosságai miatt 7 esetben róttak ki bírságot mintegy 350 ezer forint értékben.

Figyeltek a dinnyére

Az ellenőrök különös figyelmet fordítottak a görögdinnyére, ennél a gyümölcsnél 350 forgalmazónál mintegy 520 tételt vizsgáltak meg. Kardeván Endre szerint a belföldi dinnyék ellenőrzése során az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő volt. A júliusi csapadékos időjárás miatt földdel szennyezett dinnyét két esetben találtak, túlérett, romlóhibás tételre ugyancsak két esetben bukkantak. A származási és eredetigazolás hiányossága miatt öt esetben szabtak ki élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, összesen 250 ezer forint értékben. Minőségi hibák miatt pedig 10 esetben történt elmarasztalás, a bírság összege elérte a 330 ezer forintot.

A megyei kormányhivatalok illetékes igazgatósága a növényvédőszer-maradványokat is ellenőrizte 21 zöldség- és gyümölcsfélénél, 119 minta esetében az ellenőrök mintegy 250 különböző hatóanyagra és bomlástermékre kiterjedően mintegy 26 400 analitikai vizsgálatot végeztek. A megvizsgált termékek 62 százaléka magyar volt, 26 százaléka uniós tagállamból, 12 százaléka pedig harmadik országból származott.

A megvizsgált minták közül egy uborka- és egy őszibarackminta tartalmazott határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot. Az államtitkár megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a termékeknek az egyszeri elfogyasztása veszélyes volna, csupán azt, hogyha huzamosabb ideig fogyasztotta volna ezeket valaki, úgy veszélybe kerülhetett volna az egészsége.

201 ember betegedett meg

Az élelmiszer-biztonságért felelős ellenőrök júliusban és augusztusban nagy tömegrendezvényeken, így például a Forma–1 versenyen, a Szigeten, valamint a VOLT fesztiválon is vizsgálódtak. A tapasztalatokról szólva Kardeván Endre elmondta, a megvizsgált helyszínek 80 százaléka megfelelő biztonsággal és körülmények között működött, 17 százalékuknál az ellenőrzések kisebb, azonnal kijavítható hibákat tártak fel, nem egészen 3 százalékot tett ki azon rendezvények aránya, ahol hatósági intézkedésre volt szükség. Az ellenőrök összesen 1045 ellenőrzéssel 828 rendezvényt vizsgáltak meg.

A vizsgált két hónapban, júliusban és augusztusban élelmiszer-eredetű megbetegedés az országban tizenkétszer fordult elő. Hét esetben a közétkeztetésben, ötször pedig a vendéglátóhelyeken. A megbetegedések a közétkeztetésben 180 főt, a vendéglátóhelyeken pedig 21 embert érintettek. A betegek közül 56-an kerültek kórházba. Élelmiszer-eredetű megbetegedést összesen 201 személynél regisztráltak júliusban és augusztusban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.