Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

2004-ben még nem lehetett tudni, hogy ekkora bajban lesznek

Litvánia kérésére Magyarország kész megosztani uniós elnökségi tapasztalatait, kétoldalú egyeztetésekkel segítené Vilnius felkészülését a 2013-ban esedékes litván elnökségre – mondta el szerdán Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára.

MNO
2011. 09. 28. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország a lisszaboni szerződés által bevezetett trió elnökség tagjaként hasznos tapasztalatokra tett szert, például a különböző uniós intézményekkel történő együttműködés terén, Litvánia pedig örömmel fogadta együttműködési szándékunkat” – mondta Ódor, aki szerdán az elnökségi felkészülésért felelős litván tisztségviselőkkel tárgyalt Vilniusban. Az egyeztetésen a trió másik két országa, Írország és Görögország is képviseltette magát, ezek az országok szintén érdeklődést mutattak a magyar elnökségi tapasztalatok iránt.

„Írország különösen érzékeny időszakban veszi át a stafétabotot, ugyanis 2013 első felében még napirenden lehet az Európai Unió (EU) hétéves pénzügyi keretének vitája, így fontos, hogy Budapest rendszeres és alapos együttműködést alakítson ki Dublinnal” – hangsúlyozta a diplomata. A két ország közös uniós érdekeivel kapcsolatban Ódor a kohéziós politika, valamint a Közös Agrárpolitika (KAP) megtartását emelte ki.

„Írország Litvániához hasonlóan szintén felkérte Magyarországot, hogy adja át az elnökség során megszerzett friss tudását, Görögország pedig már korábban élt ilyen irányú kezdeményezéssel. Athén egyik elnökségi prioritása a Nyugat-Balkán integrációja lesz, ez pedig Budapest számára is kiemelten fontos” – mutatott rá Ódor. Elmondta továbbá, hogy a szóban forgó trojka 2004-es összeállításánál még nem lehetett tudni, hogy Görögország és Írország ilyen mértékű gazdasági-pénzügyi nehézségekkel fog szembenézni. Ódor megjegyezte: az EU valutaövezetét sújtó adósságválság még inkább megnehezíti a tudatos tervezést, nem tudni, hogy két év múlva pontosan mi foglalkoztatja majd a tagállamokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.