215 milliárddal nőttek a kormányzat betétei a MNB-nél

A központi kormányzat MNB-nél elhelyezett betétei 215,3 milliárd forinttal nőttek augusztusban, az MNB külföldi követelései pedig 63,3 milliárd forinttal emelkedtek – az MNB statisztikai mérlegének hétfőn közölt előzetes adatai szerint.

MNO
2011. 09. 12. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év augusztusában a központi kormányzat jegybanknál elhelyezett betétei 1647 milliárd forintot tettek ki, 269 milliárddal többet a tavaly augusztusi 1378,1 milliárd forintnál. A jegybank külföldi kötelezettségei 1074 milliárd forintra rúgtak, míg követelései 10 275 milliárdot, 53 milliárddal többet, mint egy évvel azelőtt. A külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek növekedésének jelentős hányada uniós forrásbeáramláshoz köthető, emellett a külföldi követelések forintban kifejezett állományát az árfolyam gyengülése is emelte – közölte az MNB.

Ez év augusztusban a bankrendszer forint likviditása az előző hónappal azonos szinten maradt, mivel a teljes kéthetes MNB-kötvényállomány 157 milliárdos csökkenésének hatását az egynapos betétek állományának 131 milliárdos növekedése ellensúlyozta. A kéthetes MNB-kötvényekből belföldi tulajdonosoknál 3653 milliárd forint volt, ami 310,3 milliárd forinttal kevesebb az előző havinál. A kötvényállományon belül ugyanakkor mintegy 150 milliárd forinttal, 562,7 milliárd forintra nőtt a külföldieknél lévő állomány.

Tavaly augusztus óta a kéthetes MNB-kötvényekből belföldieknél lévő állomány 166 milliárd forinttal, a külföldiek kezében lévő 182 milliárddal nőtt. A forgalomban lévő készpénzállomány 84,5 milliárd forinttal növekedett a múlt hónapban, az idei augustusi átlagállomány 2462,7 milliárd forintot ért el, tavaly a nyolcadik hónapban a forgalomban lévő készpénz állománya 2349,4 milliárd forintot tett ki.

Idén augusztusban a forgalomban lévő készpénzállomány a nyugdíjpénztári reálhozam-kifizetések eredményeként nőtt. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző havinál kisebb mértékben, 4,5 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, ami elenyésző a 450 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb augusztus hónap során végig a kamatfolyosó alsó sávjában tartózkodott – közölte az MNB.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.