22 magyar cég vesz részt rajta

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával 22 magyar vállalkozás mutatkozik be a Top Expo 2011 kiállításon Nagyváradon szeptember 22–25. között.

MNO
2011. 09. 23. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Top Expo a határ menti régió kiemelt multiszektorális rendezvénye, amely tavaly váltotta fel az 1996 óta megrendezett Varadinum Expót. Ebben az évben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatásával 22 magyar vállalkozás mutatkozik be összesen 280 négyzetméteren. Az általános tematikájú nemzetközi vásáron a magyar és román kiállítók mellett idén horvát és moldáv cégek vesznek részt – írta közleményében a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.

Hozzáteszik: a magyar–román üzleti fórumon, amelyet csütörtökön szerveztek meg, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezérigazgatója, Constantin Badea a megyei üzleti lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy melyek a legjellemzőbb vállalati formák Romániában, és kitért arra is, hogy a Bihar megyei kamara hogyan tudja támogatni a vállalatalapítást, legyen szó vegyes társaságokról vagy kirendeltségek létrehozásáról.

Tavaly a magyar eredetű jegyzett törzstőke állománya több mint ötvenmillió euróval, míg a magyar érdekeltségű vállalatok száma csaknem hétszázzal emelkedett Romániában.

A közlemény szerint a fórumon Orodán Krisztián, a HITA sajtófőnöke a hivatal feladatait mutatta be, kiemelve a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatását, valamint a magyarországi befektetések ösztönzését. A sajtószóvivő elmondta, hogy a magyar–román kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt évek során jelentősen fejlődtek, s a tendenciát az idei év számszerű eredményei is igazolják.

Tavaly a teljes magyar export több mint 5 százaléka, összesen 3,85 milliárd euró irányult Romániába, ezzel Magyarország exportpiacai sorában a 4. helyet foglalja el a szomszédos ország. Ezzel összehasonlítva 2011 első félévében már közel 2,2 milliárd euró volt a magyar kivitel. A kétoldalú forgalomban mintegy tízezer magyar és román vállalkozás vesz részt. A kis- és középvállalkozások exportrészesedése szempontjából Románia a második helyen áll Magyarország partnerei között – áll a közleményben.

A közlemény szerint a magyar–román gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről Rák János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–román tagozatának titkára beszélt. A tagozat a román partnerekkel rendszeres tárgyalásokat folytat, amelynek részeként a már gazdag hagyományokra visszatekintő novemberi külgazdasági fórumtól idén is komoly eredményeket várnak.

Fandly Marius, a Bihar Megyei Közpénzek Igazgatósága (ANAF) vezérigazgató-helyettese a romániai adórendszerről tartott előadást. Ismertette a román adókódex legfontosabb elemeit, valamint a román adóhivatal szabályozási eszközrendszeréből emelt ki néhányat – ismertetik a közleményben. Romániában a számos könnyítés egyike, hogy a mikrovállalkozások számára bizonyos feltételek mellett alkalmazható a kedvezményes, 3 százalékos nyereségadó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.