23 ezer dollárért kelt el a Beatles szerződése

A várt ár többszöröséért, 23 ezer dollárért – 4,6 millió forintért – kelt el árverésen a Beatles együttes egy koncertszerződése, amely arról tanúskodik, hogy a brit zenekar támogatta a feketék egyenjogúságát az Egyesült Államokban.

MNO
2011. 09. 22. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerződés 1965-ből való, a zenekar augusztus 31-i kaliforniai fellépéseinek (délelőtt is volt egy koncert) feltételeit tartalmazza. Egyebek közt kitér arra, hogy a Beatles nem kötelezhető fellépésre „szegregált” közönség előtt, azaz bőrszín szerint egymástól elkülönített nézők előtt. Az is a feltélelek között van, hogy legalább 150 rendőr legyen a helyszínen.

Szükség is volt rájuk, mivel a 17 ezer fős közönség közül az esti koncerten többen áttörték a biztonsági korlátot és „felszabadultak” a színpadra. A zenekar kénytelen volt szünetet tartani, és amíg nem állt helyre a rend, a színpad mögött várakozott – emlékeztetett a BBC brit sajtóorgánum. A szerződés szerint a Beatles 40 ezer dollárt kapott a két koncertért.

A brit zenekar egy évvel korábban turnézott először az Egyesült Államokban, és már akkor is hevesen ellenezte a szegregációt, addig nem volt hajlandó játszani a floridai Jacksonville-ben, amíg a rendezők nem visszakoztak, és nem „engedték össze” a hallgatóságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.