281 forint egy euró

Jelentősen gyengült a forint pénteken délután a bankközi devizapiacon, az euró árfolyama 281,20 forint volt az előző napi 276,43 forint után, a svájci frankot 231,50 forinton jegyezték, míg egy nappal korábban még 228,44 forint volt.

MNO
2011. 09. 09. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereskedők szerint a forint gyengülése nem áll meg, az euró akár 282 forintig is erősödhet. Elmondták, hogy rossz hangulatban indult a kereskedés, gyengült az euró, így nyomás alá kerültek a régiós devizák is, de ártott a forint árfolyamának a Fidesz–KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslata is. A forint 280-as eurójegyzés fölött utoljára január elején járt.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Fidesz–KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájcifrankalapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. A kormány vasárnap dönt a kérdésben.

Kereskedők szerint az eurónak az a piaci pletya ártott, amely szerint lemondana az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza. A pletykák szerint az EKB kötvényvásárlási projektje kapcsán alakult ki belső vita. A piacon úgy tudják, hogy a német részvénypiac zárása után jöhet hivatalos nyilatkozat. Az euró a csütörtök esti 1,40 dollárról 1,38 dollár alá gyengült pénteken délután. A dollár pénteken délután 203,90 forint volt, csütörtökön délután 198,17 forinton jegyezték, a jen 2,6200 forint, előző délután 2,5618 forint volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.