33,9 milliárddal kisebb az augusztusi hiány, mint tavaly

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. augusztus végi hiánya 1544,6 milliárd forintra teljesült, amely a törvényi módosított előirányzat 130,4 százalékát jelenti. Az államháztartás központi alrendszerének augusztus havi deficitje 50,1 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyi 83,9 milliárd forinttal – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

MNO
2011. 09. 07. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol-részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni és ezt az év hátralévő részében is mellőzik. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi és ágazati különadó bevétellel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használjuk. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 127,3 százalék.

Az államháztartás központi alrendszerének augusztus havi hiánya 50,1 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 16,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 34,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

2010-ben az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi deficitje 1081,4 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 121,6 százaléka. A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének augusztusi hiánya 83,9 milliárd forintot tett ki.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.