371 milliárd a devizahitelesek 90 napon túli tartozása

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat – mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke kedden, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

MNO
2011. 09. 06. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PSZÁF elnöke kijelentette: noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő – állam, bankok, hitelfelvevők, szabályozó hatóságok – felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Gazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára ismertette az Országgyűlés által elfogadott Otthonvédelmi program lépéseit. Elmondta azt is, hogy a 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a GDP 2,6-2,7 százaléka, ebből a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka.

Az év közepén 90 napon túli hiteltartozása 142 ezer ügyfélnek volt, ebből 123 ezer ügyfél tartozott a devizaalapú adósok közé. A 90 napon túli adósok összesen 113 ezer ingatlanfedezettel rendelkeznek, ezen belül a devizaalapú hitelek ingatlanfedezete 98 ezer. A lakosság deviza adósságának nagyságát érzékelteti, hogy 1,2 millió háztartást érint és a hitelállomány összege 6300 milliárd forint – jelezte Nátrán.

Az ülésen nem vettek részt a Fidesz és a KDNP frakció képviselői, így az nem volt határozatképes, mivel az ülést – a kormánypárti frakciók közleménye szerint – egyeztetés nélkül hívta össze Simon Gábor, a bizottság elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.