Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

50 ötlet, amiből semmi sem lett

Galambirányitású rakéták, betonbútor, gőzrepülő – 50 ötlet, amiből semmi sem lett, illetve csak egy könyv, de az is csak jóval a születésük után.

MNO
2011. 09. 28. 6:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten jelent meg Nagy-Britanniában az a kötet, amely egész csokornyit ismertet igencsak merész tudományos ötletekből. Albert Einstein szerint ha egy ötlet első hallásra nem tűnik abszurdnak, akkor reménytelen. Ehhez a tézishez tökéletesen tartották magukat a könyvben említett „agyágyúk”, akik közül elsőként érdemes kitérni B. F. Skinner amerikai tudósra. Ő 1941-ben szentül hitte, hogy galambok révén lehet legyőzni Hitlert, illetve a náci Németországot: gerlevezérlésű rakétákkal. Három éven át foglalkozott a dologgal, galambokat idomított, bemutatta hajómodellen a sikeres rakétatámadást, végül mégsem kezdődött el fegyverének sorozatgyártása, mert nem akart a hatóság állatokra halálos fegyvert bízni.

Gőzrepülőt tervezett 1841-ben két brit férfi, sőt egész flottát, mert rögvest gőzlégitársaságban gondolkodott. Elképzelésük szerint 1600 kilométerre repített volna füstölgő gőzrepülőjük egyszerre 12 utast. A vállalkozáshoz már a reklámkampány is beindult: az egyik óriásplakáton a gőzrepülő az egyiptomi piramisok felett szárnyal. A valóság földhözragadtabb maradt: sikerült ugyan repülni gőzerővel, de csak 10 métert.

Edisonnak sem jött be minden ötlete. A betonbútor például nagyon nem. Pedig a feltaláló annyira biztos volt az üzleti sikerben, hogy vett egy cementgyárat. Néhány betonkanapét és -zongorát azért el tudott adni.

Az 1950-es években felmerült, hogy betetőzik New Yorkot, mármint befedik hó ellen. Richard Buckminster Fuller meg is tervezett egy 3 kilométer széles, viszonylag könnyű tetőt, amelyet 16 helikopter emelt volna a helyére összehangoltan. A tető Manhattan felett lett volna másfél kilométer magasan.

Említést érdemel még a döbbenetes ötletek és elméletek közül Horace Fletcher, akinek a fogyókúrás diétáját hallva sokak szája maradhatott tátva. Ő az 1890-es években jeleskedett azzal, hogy kiszámította az egyes ételekhez ideális rágásszámot, amivel fogyni lehet. Fletcher követőinek addig kellett rágniuk az ételt, míg az folyékonnyá nem vált. A kenyér „cseppfolyósításához” Fletcher kalkulációja szerint pontosan 70 harapás kellett – falatonként –, de ez csupán röpke kóstoló volt például a gyöngyhagymához képest, amelyhez a diétaguru 700 rágást rendelt.

A könyvből a brit The Independent című lap adott kóstolót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.