64 fiatal ismerkedhet meg a vidékkel

Szakmai tapasztalatszerzéssel folytatódik a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya tavasszal indított programja, a Vidék Kaland – közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

MNO
2011. 09. 13. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormany.hu-n olvasható közlemény szerint októberben és novemberben három magyarországi és egy ausztriai tanulmányúton vehetnek részt azok a 18-35 év közötti városi fiatalok, akiket a szervezet – pályázatok alapján – kiválaszt.

A program célja, hogy személyes példákon mutassa be a városiaknak a mezőgazdaság működését, valamint az élelmiszer előállításában és a társadalomban betöltött szerepét. Az Agrya az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland programot, melynek első részében a városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhattak egy vidéki fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe. A szervezet 30 résztvevőt választott ki, akik között pszichológus, vegyész, szociális munkás, építész, jogász, közgazdász, divatszerkesztő és szociológus is volt. A program sikerrel zárult. A résztvevők közül ugyanis sokan tervezik, hogy jövőre visszatérnek vendéglátóikhoz.

A második szakaszban azok az érdeklődők is megismerhetik a vidéki gazdaságok működését, akik eddig azért nem jelentkeztek a programba, mert nem tudták vállalni, hogy egy hétig dolgozzanak valamelyik gazdánál. A kétnapos őszi szakmai utakat Magyarországon az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Nyugat-dunántúli régióba szervezi az Agrya. Minden út során legalább öt, növénytermesztéssel, kertészettel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot tekintenek majd meg a fiatalok. November közepén pedig Ausztriába látogatnak az érdeklődők, ahol osztrák mezőgazdasági és vidékfejlesztési példákkal, gyakorlatokkal is megismerkedhetnek.

A programra szeptember 23-ig jelentkezhetnek a vidék és a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatal városiak. Az Agyra minden útra 16 pályázót választ ki, így összesen 64 fiatal kap lehetőséget a vidék megismerésére – olvasható a kormányzati hírportálon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.