793 millió írástudatlan felnőtt él a világon

A világban mintegy 793 millió felnőtt írástudatlan, többségében fiatal lányok és nők – állapította meg bírálóan az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kedden, két nappal az írástudatlanság elleni küzdelem (alfabetizálás) nemzetközi napja előtt.

MNO
2011. 09. 06. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNESCO statisztikai intézetének adatai szerint a világ tizenegy országában (Benin, Burkina Faso, Csád, Etiópia, Gambia, Guinea, Haiti, Mali, Niger, Szenegál, Sierra Leone) a felnőtt lakosság több mint ötven százaléka analfabéta.

A nemzetközi szervezet szerint 67 millió iskoláskorú gyermeket nem íratnak be az általános iskola első osztályába, 72 millió serdülő nem gyakorolhatja jogát a középfokú oktatáshoz, pedig a kora szerint abban részt kellene vennie.

A világnak nagyobb kötelezettséget kell vállalnia az írástudatlanság elleni küzdelemből, és ehhez mobilizálni kell a meglévő forrásokat – hangoztatta Irina Bokova UNESCO-főigazgató a nemzetközi naphoz időzített közleményében.

A dokumentumban arra buzdította a világ kormányait, a nemzetközi és civil szervezeteket, valamint a magánszektort, az írástudatlanság elleni küzdelem legyen az első számú politikai céljuk, azért, hogy az egyéneknek lehetőségük legyen képességeik fejlesztésére, és tevékenyen részt vegyenek a tartós alapokon nyugvó, igazságosabb és békésebb társadalom megteremtésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.