80 esztendős a hétgyermekes zeneóriás

A Mátyás-templom vasárnap 10 órai, ünnepi szentmiséje keretében köszöntik 80. születésnapja alkalmából Daróci Bárdos Tamás hétgyermekes zeneszerző-karnagyot. A sokoldalú művész alkotta sok más egyéb mellett a Ludas Matyi és a Szaffi zenéjét, de páratlanul gazdag egyházi zenei életműve is. A misén és az azt követő rövid koncerten kórusműveiből ad elő mások mellett a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara.

2011. 09. 23. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyházzenei koncerttel gazdagított szentmisén köszöntik 80. születésnapja alkalmából Daróci Bárdos Tamás zeneszerzőt. A karnagyként is tevékenykedő művész gyermekkorában elsőként a csellóval ismerkedett meg, de a Zeneakadémián már komponistaként szerzett dicsérettel kiemelt diplomát 1958-ban. Munkába szolfézstanárként állt, de már közben is készített feldolgozásokat néptáncegyüttesek számára, így lett ezt követően a Duna Művészegyüttes zenei vezetője is.

A következő húsz esztendőben számtalan zeneszerzői díjat megnyert, miközben a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetőjeként tevékenykedett, majd 1990-ben a budapesti Weiner-konzervatórium zeneelmélet-, zeneirodalom- és népzenetanára lett. Daróci Bárdos Tamás a Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) tiszteletbeli társelnöke és a Magyar Muzsikus Fórum elnökségi tagja. Daróci Bárdos Tamás hétgyermekes édesapa.

Dallamok az Isten házában

A népzene mellett filmzeneszerzéssel is foglalkozott, művei között találjuk a Ludas Matyi vagy a Szaffi emlékezetes muzsikáit, s számtalan színpadi alkotást, tévéjátékot is kifestett melódiáival. Az egyházi zene területén számtalan kórusmű és oratórium fémjelzi nevét, ezek közül az alábbiak hallhatóak a szentmisén:

Szentkorona mise, Felvirradt az Isten napja (szöveg: Szedő Dénes), Az Úr dicsérete (szöveg: Szabó Ferenc SJ), Bajai fohász, A szeretet himnusza (szöveg: Szent Pál nyomán Keresztury Dezső). A szentmisén közreműködik a Karolina úti Gyümölcsoltó Boldogasszony kápolna kórusa (karigazgató: Daróci Bárdos Tamásné Molnár Katalin), a Pestlőrinci Szent Margit-templom kórusa (karigazgató Reményi Károly), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc), valamint a Mátyás-templom Ének- és Zenekara (karigazgató: Tardy László). Orgonán Hock Bertalan működik közre.

A szentmise végén a Cantate kórus előadásában elhangzó művek:

Himnusz Jézus nevéről (Clairvaux-i szent Bernát himnusza Babits Mihály fordításában), O Adonaj (vegyeskari gregorián), Ének a Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz (dr. Csanád Béla versére). Közreműködik: Harmath Dénes – orgona; vezényel: ifj. Sapszon Ferenc.

Díjak, elismerések
1974: Erkel-díj
1995: Lyra-díj
1997: Székesfehérvár díszpolgára
2001: Apáczai Csere János-díj
2005: KÓTA zeneszerzői díj
2007: Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.