90 ezer áldozatot szedtek

Közel 90 ezer madár vált orvvadászok áldozatává Cipruson az idei vonulási szezonban, ezért a BirdLife Cyprus nevű természetvédő szervezet határokon átívelő aláírásgyűjtésbe fogott a vadorzók ellen.

MNO
2011. 09. 22. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ciprusi szervezet magyar partnere, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívta a figyelmet arra, hogy a levadászott madarak egy része hazánkban költ, így ha nem lépnek fel az orvvadászat ellen, az Magyarország biológiai sokféleségét is veszélyeztetheti.

A madarakat hálóval vagy ragadós lépvesszővel fogják, egy részüket éttermek veszik át, másokból trófea lesz. A BirdLife Cyprus állatvédő szervezet ezért nyílt levélben fordul Ciprus igazságügyi és belügyminiszteréhez a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. A petíciót bárki aláírhatja a szervezet honlapján.

Az illegális vadászat elsősorban a Magyarországon is honos barátposzátákat érinti. A ciprusi éttermek biztos felvásárlói a befogott madaraknak, ugyanis belőlük készítik az ambelopoulia nevű ételt. A szándékosan befogott madarak mellett számos más faj, többek között bagoly, légykapó és ciprusi hantmadár is a hálókba akad.

A szakemberek becslése szerint 2010-ben összesen 1,4 millió madár pusztult el így. „Tudjuk, hogy az őszi vonulási időszakban teszik ki a legtöbb csapdát, és ha nem lépünk már most, a következő hetekben drasztikusan megnő az elpusztult madarak száma” – fogalmazott Martin Hellicar, a BirdLife Cyprus kampányfelelőse.

A ciprusi madárvédők a petíció szövegében erőteljes jogi lépéseket követelnek a csapdázókkal szemben. A civil szervezet adatai szerint eddig 122 különböző madárfaj egyedei kerültek a csapdákba, közülük 58 veszélyeztetett, vagy megóvása az európai közösség számára kiemelten fontos.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéri, hogy – az országokon átívelő hatás miatt – minél többen írják alá a ciprusi igazságügy-miniszternek és belügyminiszternek szóló petíciót, amely a BirdLife Cyprus honlapján található.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.