900 millió forint jut tehetséggondozásra

Az elkövetkező két évben csaknem 900 millió forinttal segítheti pályázati forrásból a tehetséggondozó műhelyek munkáját a Debreceni Egyetem (DE) – jelentette be Páles Zsolt tudományos rektorhelyettes pénteken, a támogatási program nyitórendezvénye előtti sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 23. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnyert összeg legnagyobb részét a 25 doktori iskola használhatja fel, de mintegy 60 millió forint jut a tudományos diákkörök és több mint 40 millió forint a szakkollégiumok támogatására is – tette hozzá a projekt szakmai vezetője. A professzor szerint lehetőség lesz képzési és kutatási programok kidolgozására, tanulmányutak, konferenciák szervezésére, publikációkra és – az egyetem történetében először – doktorjelölti ösztöndíjak odaítélésére is.

Az európai uniós pályázaton 24 hazai felsőoktatási intézmény nyert támogatást, köztük a legmagasabb összeget, 889 millió forintot a Debreceni Egyetem. Ebből a forrásból lehetőség nyílik a tudományos utánpótlás fejlesztésére, hiszen az egyetem 25 doktori iskolája, tudományos diákkörei, szakkollégiumai, vagyis szinte valamennyi tehetséggondozó műhelye a támogatás haszonélvezője lesz az elkövetkező két évben – ismertette a részleteket Páles Zsolt.

A pályázati forrásból a lezárult első forduló alapján 71 doktorjelölt nyerte el a havi 120 ezer forintos, legfeljebb 12 hónapig adható ösztöndíjat, amely hozzásegíti őket disszertációjuk befejezéséhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.