Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A bankok felkészültek a devizahitelesek végtörlesztésére

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál felkészültek a devizahitelek végtörlesztése miatti megnövekedett igények fogadására, de az első nap nem volt tömeges az érdeklődés a lehetőség iránt. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812912"><strong>• Már igényelhető az egyösszegű végtörlesztés</strong></a>

MNO
2011. 09. 29. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy felkészültek az igénylések fogadására mind a telefonos ügyfélszolgálaton, mind a fiókhálózatokban és az egyéb ügyfél-kiszolgálási (online) csatornákon. A K&H Bank azt közölte, hogy új forinthitelterméket nem dolgozott ki a végtörlesztőknek, a K&H jelenleg az újonnan érkező hitelkérelmekre kínál forinthitelt.

Jelenleg a fiókok a megszokott nyitva tartással, munkarenddel, létszámmal üzemelnek, de figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és amennyiben szükséges, ezekre reagálnak. Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a bank, hogy a végtörlesztés miatt az Alkotmánybírósághoz, esetleg uniós intézményhez fordul, megismételték a Magyar Bankszövetség elnökségének véleményét, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény alkotmányellenes, így a jogszabály kihirdetését követően a bankok az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak.

Az MTI megkérdezett több kereskedelmi bankot is, többségük későbbre ígért választ. Csütörtöktől igényelhető az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon, a devizahitelesek a svájci frankban felvett kölcsönöknél 180 forintos, az euróban felvetteknél 250 forintos, a japán jenben adott hiteleknél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést ez év december 30-ig.

A Kormány.hu portálon megjelent ismertető szerint azok a devizahitelesek élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a devizakölcsönöknek több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti, 30 millió forint feletti devizaalapú jelzálogkölcsönt mindössze 38-40 ezer család vett fel.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket ez év december 30-ig kell beadniuk a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított hatvan napon belül kell teljesíteniük. Több szakértő is úgy véli, hogy az időszak végén döntenek majd az érintettek.

A hitelintézeteknek a törvényben rögzített árfolyamokat kötelező alkalmazniuk, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést.

Emellett a devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.