A belföldön megtermelt árut belföldön értékesítenék

A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt „egy koca, egy porta” program – mondta az MTI-nek Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerdán Budapesten.

MNO
2011. 09. 07. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember közölte: a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és -hizlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt kívánnak venni.

Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220 000 belföldi koca létszáma mintegy 50 000-rel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani. Utalt arra, hogy a program megvalósításához nemcsak – és nem elsősorban – anyagi eszközökre van szükség, hanem összefogásra, szoros együttműködésre, hogy a belföldön megtermelt árut belföldön el is lehessen adni.

Hozzátette: nemcsak az állattartókat, hanem a különböző üzemméretű feldolgozókat is támogatni kell annak érdekében, hogy a megtermelt magyar árut, sertést vegyék meg a külföldi alapanyag helyett.

Mindehhez Menczel Lászlóné, a VHT titkára hozzátette, hogy a magyar áru piaci versenyképessége érdekében elengedhetetlenül szükséges az áfa csökkentése, mivel a magyar áru a 25 százalékos áfatartalom miatt átlagban mintegy 15 százalékkal drágább, mint a versenytársaké. Megjegyezte, hogy az áfacsökkentés növelné az áfakörbe tartozó árualapot, így fehérítve a sertésszektort. Ennek nyomán pedig a nagyobb adóalap ellentételezné a kieső bevétel mértékét. Az áfa csökkentésének hatását elsősorban a fogyasztó érezné meg, mivel az adott termékhez olcsóbban jutna hozzá – mondta.

A VHT vezető szakemberei jelezték, hogy javaslataik egy részét már eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.