A botrány után lemondott az igazgató

Lemondott tisztségéről Oswald Grübel, az UBS svájci bankóriás vezérigazgatója, hogy ezzel felelősséget vállaljon a bankcsoport londoni befektetési részlegének botránya miatt: ez utóbbi egyik munkatársa felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel több mint kétmilliárd dollárnyi veszteséget okozott.

MNO
2011. 09. 24. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UBS felügyelőbizottsága a szombaton kiadott genfi közlemény szerint elfogadta a lemondást, s a bankcsoport európai vezetőjét, Sergio P. Ermottit bízta meg ideiglenesen a tisztség ellátásával. Londonban másfél hete vették őrizetbe a legnagyobb svájci bank, az UBS befektetési részlegének egyik munkatársát, aki a cég gyanúja szerint felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel hozzávetőleg 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott.

A 31 éves Kweku Adoboli az UBS részvényderivatívákat forgalmazó londoni részlegének egyik igazgatója volt. Az UBS egyébként több mint 50 milliárd eurót vesztett az amerikai nem elsőrendű – „subprime” – jelzáloghiteleket is tartalmazó befektetési termékek elértéktelenedése okozta pénzügyi válságban, és a bank a svájci állam segítségére szorult.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.