A csehek nem lesznek potyautasok

Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában arról biztosította Anders Fogh Rasmussent, a NATO főtitkárát, hogy Csehország nem lesz a katonai szövetség „potyautasa”, teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit.

MNO
2011. 09. 07. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Cseh Köztársaság továbbra is megbízható szövetségese lesz partnereinek a NATO-ban” – jelentette ki Necas azt követően, hogy fogadta Rasmussent, aki kétnapos látogatást tesz Csehországban. Közölte: Csehország a jövőben elsősorban a NATO nemzetközi projektjeire kíván összpontosítani, miáltal kevesebb pénzért több „védelmi képességet” kaphat a szervezettől.

„Önök értékes partnerek, szövetségesek” – reagált minderre a NATO főtitkára. Hozzátette: a NATO nem elégedetlen azzal, ahogy a Cseh Köztársaság teljesíti vállalt kötelezettségeit. A külföldi missziókban szolgáló cseh katonáknak pedig megüzente: „A NATO büszke önökre. Kulcsfontosságú feladatokkal vannak megbízva, s azokat jól teljesítik.”

Necas „a közkiadások helyzetének javítását” nevezte meg kormánya pillanatnyilag legfontosabb feladatának. Ugyanakkor biztosította Rasmussent, hogy a NATO továbbra is számíthat a csehekre. „A Cseh Köztársaság nem lesz, s nem is akar az észak-atlanti szövetség potyautasa lenni” – húzta alá a cseh miniszterelnök. Rasmussen kérdésre válaszolva azt állította, hogy a NATO nem ismeri Moammer Kadhafi volt líbiai vezető rejtekhelyét. Hozzátette, hogy Kadhafi nem célpontja a NATO katonai támadásainak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.