A fejlett országokban romlottak a gazdasági kilátások

Romlottak a fejlett ipari országok gazdasági kilátásai az elmúlt három hónap során – állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön publikált elemzése.

MNO
2011. 09. 08. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlett országokat tömörítő szervezet lefelé módosította az év második felére vonatkozó előrejelzését: a harmadik negyedévben 1,6 százalékos éves növekedés várható a világ hét legfejlettebb országában (G7-csoport), a negyedik negyedévben pedig mindössze 0,2 százalékos bővülés valószínű. „Szerte a fejlett világban lassulást tapasztalunk ahhoz képest, ami három hónappal ezelőtt volt” – mondta az adatokat ismertetve Pier Carlo Padoan, az OECD vezető közgazdásza. Sürgette a nemzeti bankokat, hogy tartsák alacsonyan a kamatokat, és álljanak készen egyéb monetáris enyhítő lépésekre.

Az OECD szerint a lassulás különösen Németországban lesz érzékelhető: 2,6 százalékos évesített növekedés várható a harmadik negyedévben, és 1,4 százalékos csökkenés a negyedikben. Az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben 1,1 százalék, a negyedikben 0,4 százalékos GDP-növekedés lehet évesítve. Ugyanakkor az OECD elemzői megjegyezték: nem várható a 2008–2009-es évekhez hasonló összeomlás, és az előrejelzés is rendkívül sok hibalehetőséget rejt magában, mert rengeteg a bizonytalansági tényező.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.