A génmódosított kukoricát is megeszi a „szuperbogár”

Az Amerikai Egyesült Államok GMO-s kukoricatábláiban megjelent egy „szuperbogár”, amely károsodás nélkül képes megenni a génmódosított (GMO) kukoricát – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája szombaton az MTI-vel, egy helyi tudományos publikációra hivatkozva.

MNO
2011. 09. 10. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bogarat Iowában, az USA legnagyobb kukoricatermesztő államának szántóföldjein észlelték, megjelenésének híre új megvilágításba helyezi a közelmúlt belföldi eseményeit is – jegyzi meg a szaktárca közleménye.

A Monsanto nevű vetőmag-óriáscég 2003-ban hozta forgalomba a kártevőnek ellenálló génmódosított takarmánynövény magját. A GMO-s kukoricába beépítették egy – a Bacillus thuringiensis nevű – baktérium néhány génjét, amelytől a növény olyan mérget termel, ami elpusztítja a kártevőt.

A minisztérium hangsúlyozza: Magyarország számára nemzetstratégiai érdek, hogy a GMO-mentesség megmaradjon, ez az új alaptörvényben is szerepel. Magyarország azért képes a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőreként megjelenni a világpiacon, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes vetőmagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO-ellenőrzésre adott utasítást. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 535 vizsgálatot végzett, a szakemberek 4 szója-, illetve 10 kukoricatételben találtak GMO-szennyeződést. Azokon a területeken, ahol GMO-s vetőmagokat vetettek, az MGSZH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el, mert a fertőzött állomány további szennyeződések forrása lehetett volna.

A genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett vetőmagok miatt kárt szenvedett magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól. A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatják meg a gazdák a „fix, hektáronkénti kárfedező juttatást.”

A kormány és a GMO-szennyezett vetőmagok jelentős részét forgalmazó Monsanto között még tárgyalások folynak a kártérítésről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.