A gyermekbénulás vírusa terjed Kínában

Több mint tíz év szünet után ismét gyermekbénulást okozó poliovírust találtak Kínában. A fertőzés Pakisztánból terjedt át, és a világ több országában is felütheti a fejét.

MNO
2011. 09. 22. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy a gyermekbénulás vírusa terjed Kínában. Az ujgur nemzetiség által lakott északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban az elmúlt két hónap során kilenc, a WPV1 poliovírussal összefüggésbe hozható megbetegedést regisztráltak. A terület Pakisztánnal határos, a vírusfaj pedig megegyezik a keleti szomszédban fellelhetővel, így valószínűsíthető, hogy az onnan terjedt át Kínába. A hatóságok már vizsgálják a bejelentett eseteket, a vírus továbbterjedésének megakadályozására erőteljes és átfogó oltási kampányt indítottak.

A poliovírus rendkívül fertőző, élelmiszerrel, ivóvízzel és ürülékkel terjed. A kórokozó a központi idegrendszert támadja meg, és nemritkán bénulást is okozhat. Poliovírust utoljára 1999-ben regisztráltak a távol-keleti országban, akkor Indiából került a határokon belülre. Nyugaton – a kötelező védőoltások bevezetése miatt – a vírus okozta gyermekbénulás nem fordul elő, az európai régiót a világszervezet 2002 júniusában nyilvánította poliomentessé.

A hét elején kiadott közleményében a WHO a vírus további országokba való terjedésének magas kockázatára hívja fel a figyelmet. A novemberben kezdődő mekkai zarándoklat ugyanis a Pakisztánban élő muszlimok nagy tömegeit mozdítja majd meg, a fertőzés így az ázsiai kontinensen kívül is számos országban felütheti a fejét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.