A hazai termelésű izocukor lehet a megoldás

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő szerint a hazai termesztésű kukoricából készült izocukor letörhetné a magas európai cukorárakat. Ezért javasolja az izocukor termelési kvótájának a növelését – áll a politikus sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 09. 09. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, a kaposvári tulajdonosa, az osztrák Agrana bejelentette, hogy októbertől legalább 20 százalékkal emeli az európai piacon a cukor árát. Döntését a cukor emelkedő világpiaci árával magyarázta. A bejelentésnek különös európai jelentőséget ad, hogy az Agrana vezetője egyben az Európai Cukorgyártók Szövetségének is az elnöke.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a 2006-os cukorreform előtt az EU önellátó volt cukorból, sőt még jelentős exportra is futotta. A reform következtében azonban számos gyárat bezártak, Európa elvesztette önellátó képességét cukorból. Magyarország az egyik legnagyobb vesztese lett a termelés csökkenésének, hiszen öt cukorgyárunkból négy szűnt meg. Azáltal, hogy az EU immár cukorimportra szorul, kiszolgáltatottá vált a nagy cukortermelőknek, így főként Brazíliának – tudatja a közlemény.

A képviselő szerint ugyanakkor az izocukor termelésének növelésével már rövid távon csökkenteni lehetne a kiszolgáltatottságunkat. A kukoricából gyártott izocukor termelését ugyanis azonnal növelni lehetne, míg a cukorrépából előállított cukor kvótájának emelése legkorábban csak egy év múlva éreztetné hatását. Az izocukorkvóta növelésének elsősorban Magyarország lenne a nyertese. A gazdák biztos felvevőpiacot találnának a kukoricának, és hazai termelésű izocukorral lehetne helyettesíteni az elsősorban importból származó cukrot.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy korábban már javasolta az izocukorkvóta növelését, ezt azonban az európai cukorlobbi megakadályozta. Nyilvánvaló, hogy a javaslat elfogadása esetén nem lett volna szükség ilyen nagymértékű cukoráremelésre – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.