A helyzet még tovább romlik, mielőtt javulni kezdene

Jelentősen rontották az euróövezeti gazdaság növekedésére és az euró dollárárfolyamára adott távlati előrejelzéseiket pénteki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint az euróövezeti kockázati helyzet várhatóan még tovább romlik, mielőtt javulni kezdene.

MNO
2011. 09. 23. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlege (BofA Merrill Lynch Global Research) befektetőknek összeállított, új prognózisában közölte, hogy központi forgatókönyvében az euróövezeti piaci bizalom, valamint a hitelpiaci helyzet további „jelentős” romlása szerepel. A ház ennek alapján a valutauniós gazdaság idei átlagos növekedésére adott előrejelzését az eddigi 1,7 százalékról 1,6 százalékra módosította, jövőre viszont az általa eddig várt ütem felénél is kevesebbre számít: 2012-es GDP-növekedési becslését 1,7 százalékról 0,8 százalékra süllyesztette.

A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – szintén pénteken ismertetett, új negyedéves prognózisában az euró további jelentős árfolyamveszteségeit valószínűsíti. A ház várakozása szerint az euró egy hónapon belül 1,33 dollárig, három hónapon belül 1,25 dollárig süllyed a jelenlegi, 1,35 dollár körüli árfolyamról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.