A jegybank lépése a szándékolttal ellenkező hatással is járhatna

A jelenlegi, külső eredetű sokkhelyzetben nem lenne sok haszna, ha a magyar jegybank a kockázati környezet romlása miatt jelentős kamatemelésre szánná el magát – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyar gazdaság exportfüggősége miatt „bizonyos mértékű” forintgyengeség még előnyös is lehet.

MNO
2011. 09. 27. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői befektetőknek összeállított új elemzésükben úgy vélekednek, hogy bár az MNB „a recesszió növekvő valószínűsége” ellenére ismét kamatemelést fontolgat, jelenleg azonban egy „vészkamatemelés” nemigen segítené elő a helyzet stabilizálódását, sőt esetleg a szándékolttal ellenkező hatással is járhatna.

A ház szerint Magyarországon most elsősorban a kormány és a jegybank együttműködésének a javítására és az EU-partnerekkel folytatott szorosabb párbeszédre lenne szükség, valamint egy új, elővigyázatossági megállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.