A jó minőségű magyar áru vásárlására biztatnak

Életformaváltás határán áll Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a nagyipari életforma, amely a megyére jellemző volt, már a múlté, a jövő pedig a mezőgazdaságé és az arra épülő feldolgozóiparé – mondta Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja csütörtökön Bőcsön abból az alkalomból, hogy a Borsodi Sörgyárból indult útjára a VI. Coop Rally.

MNO
2011. 09. 15. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánymegbízott szólt még arról, hogy a megyének jók a mezőgazdasági adottságai, azaz kihasználható a mezőgazdaság nyújtotta lehetőség, ám a feldolgozóipar fejlesztéséhez sokat kell tenni. Erre hozta jó példának a Borsodi Sörgyárat, amely innovatív tevékenységével példát adhat a fejlesztésekhez. A Coop Rallyn mintegy 80 cég 94 autója indul az úgynevezett gyorsan forgó áruk, azaz az FMCG-szektor képviseletében.

Csepeli Lajos, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a szervezők nevében arról beszélt, hogy a rallyn részt vevő cégek és az ott induló versenyzők a kiskereskedelem 15 százalékát és az élelmiszeripar 20-25 százalékát fedik le. Ez mintegy ezermilliárd forintos árbevételt, továbbá mintegy hetvenezer munkavállalót képviselő vállalkozói kört jelent.

Tőtös Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Borsodi Sörgyár a magyar sörtermelésnek csaknem a harmadát adja, amely jelenleg éves szinten országosan valamivel kevesebb, mint hatmillió hektoliter. A cég a fogyasztók jó kiszolgálása érdekében fejlesztette ki a közelmúltban ízesített söreit. Ebből a piaci szegmensből a Borsodi Sörgyár adja az országos termelés csaknem felét. Az ízesített sörök részaránya jelenleg országosan mintegy 5,6 százalék a teljes termelésből, és ebből a Borsodi Sörgyár adja a termelés 2,4 százalékát.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára, aki hivatalosan megnyitotta a versenyt, arról beszélt, hogy az élelmiszer- és agrárgazdaságban csak összefogással és folyamatos fejlesztéssel lehet eredményeket elérni. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy jó minőségű és versenyképes magyar áru kerüljön a piacokra mind bel-, mind pedig külföldön. Jelezte: a tárca azért vállalta fel a Coop Rally támogatását, hogy felhívja a magyar emberek figyelmét arra, hogy keressék a jó minőségű magyar árut a boltok polcain és a piacok standjain.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.