A jövő útjára lép az Odeon?

A hét négy napján a közösségi alapú filmforgalmazás ötletét kidolgozó Magyarhangya csoport fogja üzemeltetni a budapesti Odeon mozit. Az első kiemelt programjuk Jancsó Miklós filmrendező kilencvenedik születésnapjához kapcsolódik.

MNO
2011. 09. 20. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December végéig hétfőtől csütörtökig a Magyarhangya elnevezésű „filmközösség” üzemelteti a december 13-án 18 évessé váló Odeon mozit, a közösségekre szervezett mozizással az artmozik csökkenő látogatottságán kívánnak fordítani – mondta el kedden Donáth Péter, a Magyarhangya vezetője. Mint fogalmazott: az Odeon mozi az elmúlt tizennyolc évben a filmszerető közönség „gyűjtőhelyévé” vált, közöttük szeretnének párbeszédet indítani az új programszervezési módszerekkel. Az Odeon ezeken a napokon lehetőséget kínál közösségeknek, fiataloknak, egyetemeknek a bemutatkozásra – mutatott rá Donáth Péter, kiemelve, hogy a programszerkesztés során nem csupán a premierfilmekből, hanem az elmúlt száz év filmterméséből fognak válogatni, de odafigyelnek a kerület igényeire is.

Borsos Erika, az Odeon mozi ügyvezető igazgatója a Magyarhangya tervéről „a jövő mozizásának modelljeként” beszélt, amely válasz lehet a hagyományos filmnézés visszaszorulására. Az MTI-nek elmondta: akkor lennének elégedettek az új struktúrával, ha a mozi jelenlegi 20 százalékos kihasználtsága 40 százalékra nőne. Ha ezt a Magyarhangyának december végéig sikerül elérnie, akkor a jövőben a moziüzemeltetés szempontjából nyereségesebb napokon is, azaz a hétvégén is a Magyarhangya üzemeltetheti az intézményt.

Az első kiemelt program Jancsó Miklós filmrendező 90. születésnapjához kapcsolódik. Szeptember 22-én a rendezőt az Opál Színház, valamint a Suttogó delek elnevezésű alkalmi csoport köszönti egy színházi előadással. Az est során látható lesz a Stúdió 80 Jancsó–Hernádi adása, valamint a Fényes szelek című film. A programmal az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 27-28-án tartandó 24 órás Jancsó-vetítéshez kapcsolódnak, amelyen a rendező valamennyi fontos filmjét láthatja majd a közönség.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a programszerkesztés során tematikus sorozatokban gondolkodott a Magyarhangya. Indul például divathoz kapcsolódó filmklub, a Prizma magazin pedig a skandináv filmekre szervez estsorozatot október 6-tól kéthetente csütörtök esténként. A tervek szerint külön vetítéssorozat indul rövidfilmekből – mint elhangzott, a szervezők igyekeznek minden alkalomra egy-egy premierfilmmel készülni. Az első rövidfilm a sorozat szerkesztőjének, Ipacs Gergelynek az Ádám pincéje című filmje lesz, a második világháborúban játszódó film főszerepeit Hajduk Károly, Petrik Andrea és Nagy Zsolt játssza.

A Pszichologia.com online magazin szervezésében szerdánként pszichológiai filmklub is színesíti majd a programot. A pszichológia körül keringő tévhitek eloszlatására is szervezett sorozat első alkalommal, október 19-én a párkapcsolatokra koncentrál a Szabadság útjai című Sam Mendes-film segítségével. Az esthez kötetlen szakmai beszélgetés is kapcsolódik, a meghívott szakértőkkel Puzsér Róbert rádiós műsorvezető beszélget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.