A jövőben sokkal jobban védenék az adófizetőket a válságok idején

Az Európai Bizottság a jövőben a mostaninál sokkal jobban védené az adófizetőket egy újabb bankválság esetén – írta keddi számában a Handelsblatt egy készülő uniós irányelv tervezetére hivatkozva.

MNO
2011. 09. 27. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint az adófizetők megterhelése helyett a részvényeseknek és a hitelezőknek kellene „egy méltányos részt vállalniuk a veszteségekből” akkor, ha egy pénzintézet pénzzavarba kerül. Rendkívüli esetben ez akár a részvénytulajdon kisajátítását is jelentheti.

Az uniós tagországok bankfelügyeleti szervei felhatalmazást kapnának a részvények értékének a leírására, illetve a részvények bevonására – áll a tervezetben, amit várhatóan novemberben terjeszt be Michel Barnier belső piacért felelős biztos. A nemzeti felügyeletek arra is jogot kapnának, hogy leírjanak az adott banknak nyújtott hitelekből.

A felügyeleteknek arra is felhatalmazása lenne, hogy a pénzzavarba került bank vezetését lecseréljék és a pénzintézetet alapjaiban átszervezzék. Ez egyebek mellett azt jelentené, hogy a részvényesek hozzájárulása nélkül eladhatnák a bank egyes üzletágait, vagy áthelyezhetnék az eszközöket egy erre a célra létrehozott pénzintézethez. A lap szerint évekig eltarthat, mire a tervezett bizottsági irányelv életbe léphet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.