A két akcióterv nélkül a GDP-hiány hét százalék lett volna

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén a tavalyi költségvetés zárszámadási előterjesztéséről tárgyalt, ahol Szatmári Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke ismertette a tavalyi zárszámadási beszámolót.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809199" target="_blank"><strong>• A Veres János vezette szocialisták kivonultak a bizottsági ülésről</strong></a>

MNO
2011. 09. 12. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz költségvetési év volt a 2010. évi, mivel a hibás tervezés miatt jelentős költségvetési kockázatokat tartalmazott – mondta Szatmári Kristóf. Az államtitkár megfogalmazása szerint „az új kormány csődhelyzetet örökölt a szocialista kormánytól”. Szatmári Kristóf hozzátette: ha az új kormány nem hajtotta volna végre a két akciótervet, akkor az államháztartás GDP-arányos hiánya nem a tényleges 4,2 százalék, hanem hét százalék lett volna. Két kormányzati ciklushoz kapcsolódott a 2010. évi költségvetés ellenőrzése – állapította meg Domokos László.

Az ÁSZ elnöke hozzátette, hogy az ellenőrzésnek nem volt célja a gazdasági folyamatok célszerűségi, eredményességi aspektusból való értékelése. Az eredeti 2010. évi költségvetési törvény a központi költségvetés hiányát 870,3 milliárd forintban állapította meg, a teljesítés 889,5 milliárd forint lett pénzforgalmi szemléletben, ami azt jelenti, hogy a deficit 19,1 milliárd forinttal több az előirányzatnál – közölte az ÁSZ elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.