A két állam érdekeit közösen kell képviselni az EU-ban

Schmitt Pál köztársasági elnök magyar személyiségek emléke előtt tisztelgett szerdán Szófiában, hivatalos bulgáriai látogatásának első napján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808326" target="_blank"><strong>• Hivatalos látogatásra Bulgáriába érkezett Schmitt Pál államfő</strong></a>

MNO
2011. 09. 07. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar államfő megkoszorúzta a Petőfi-, illetve Kossuth-emléktáblát, majd kíséretével ellátogatott a szófiai magyar nagykövetségre, ahol a bulgáriai magyarok képviselőivel találkozott. Ezt követően Elnöki Érdemérmet adott át Sztefka Hruszanova műfordítónak és Margarita Sztilijanovának, a sumeni Kossuth-múzeum nyugalmazott igazgatójának. Az államfő a Köztársaság Elnökének Díszoklevelét adta át Sumen és Vidin megyei városoknak a magyar történelmi hagyományok ápolásáért és a magyar–bolgár kapcsolatok elmélyítéséért. A magyar államfő csütörtökön meghívójával, Georgi Parvanov elnökkel folytat zártkörű egyeztetést.

Schmitt Pál a magyar újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalások középpontjában a többi közt a két állam érdekeinek közös európai uniós képviselete, Bulgária schengeni csatlakozása, az Európai Unió balkáni bővítése és az energiaellátás biztonsága áll. A magyar államfő a két ország együttműködése szempontjából kiemelten fontosnak tartotta a Duna-stratégiát, valamint a romastratégiát. Schmitt Pál a magyar uniós elnökség eredményeiről is tájékoztatja kollégáját.

A köztársasági elnök 26 üzletemberből álló delegáció kíséretében érkezett Szófiába. Útjára elkísérte felesége, Schmittné Makray Katalin is. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország Bulgária egyik legjelentősebb befektetője, s kifejezte reményét, hogy a tárgyalások a bolgár–magyar gazdasági kapcsolatok további bővítését eredményezik. Bulgáriában legutóbb 2008 februárjában járt magyar államfő Sólyom László személyében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.