A „királykobra” lett a nyerő

A zambiai ellenzék vezetője, Michael Sata győzött a kedden tartott elnökválasztáson.

MNO
2011. 09. 23. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos választási bizottság elnöke péntek hajnalban jelentette be, hogy Sata a leadott szavazatok 43 százalékát, az újraválasztásért induló elnök, Rupiah Banda pedig a voksok 36,1 százalékát szerezte meg. A szavazatoknak a 95,3 százalékát összesítették, így a végeredmény már nem változhat meg, legfeljebb némileg módosulhat a győzelem aránya. Az államfői tisztségért tíz jelölt indult, de közülük csak ketten számítottak esélyesnek.

A populista retorikájáról ismert és csípős nyelve miatt királykobrának becézett Sata a fővárosban, Lusakában és az afrikai ország északi részén, a rézbányák övezetében népszerű. Az utóbbi öt év gazdasági fellendüléséből kevéssé profitáló munkások és munkanélküliek abban reménykednek, hogy a külföldi befektetőket, főleg a kínaiakat élesen ostorozó Sata betartja választási ígéretét, azaz ügyel a jövedelmek arányosabb szétosztására. Bandát elsősorban vidéken támogatják, ahol a farmerek bőséges agrárszubvenciókban részesültek.

A volt brit gyarmat Zambia évi 13 milliárd dolláros gazdaságának a rézbányászat a hajtóereje. A nyersanyagok világpiaci árának robbanása azt eredményezte, hogy például tavaly 7,6 százalékkal bővült a gazdaság, s mintegy százezer új munkahely jött létre. Mindazonáltal a 12,9 millió zambiai 64 százaléka él kevesebb mint napi két dollárból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.