A kötvények értéke 22 százalékkal csökkent

A norvég állami nyugdíjalap értéke 139,1 milliárd norvég korona (5142 milliárd forint) volt június végén, ami 0,3 százalékkal alacsonyabb az előző év végi értékénél – tájékoztatott a szervezet hétfőn.

MNO
2011. 09. 26. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alap által birtokolt értékpapírok összetétele jelentősen változott az első félévben: a kötvények értéke 22 százalékkal 54,8 milliárd koronára nőtt, miközben a részvények és más értékpapírok értéke 9,2 milliárd koronával csökkent. A jelzáloglevelek értéke 4,7 milliárd koronáról 12,5 milliárd koronára nőtt, miközben az ezeket is tartalmazó, pénzügyi intézmények által kibocsátott kötvények aránya az egész portfólió 52 százalékára emelkedett. Június legvégén a részvények és egyéb értékpapírok aránya 57 százalék volt az alapban, ami alacsonyabb a 6 hónappal korábbi 63 százalékos aránynál.

A norvég állami nyugdíjalapot 2006-ban hozták létre. Jelenleg két különböző alapból áll, az egykori állami olajalapból (Government Pension Fund Global) és az egykori társadalombiztosítási alapból (Government Pension Fund Norway). Az alapba történő befizetéseket a norvég nyugdíjjárulékok egy része, illetve az olajtermelésből származó jövedelmek adják. Befektetéseit szigorú etikai kódexnek megfelelve választja ki, így nem vásárol részesedést dohányipari vagy atomfegyvereket gyártó, illetve karbantartó vállalatokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.