A lakosság háromnegyede odaadná a szerveit

A szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert – derül ki egy friss felmérésből.

MNO
2011. 09. 21. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek felajánlaná szerveit, habár a szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert – ez derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített. Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az úgynevezett feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése, és a szervek eltávolítása elvégezhető.

A szervadományozás jogi hátterét a felnőtt lakosság 46 százaléka ismeri helyesen, 38 százalékuk – tévesen – úgy gondolja, hogy csak azoknak a személyeknek a szervei ültethetők át, akiknek adományozási szándéka hivatalos módon (egy donorlistára való feliratkozással vagy donorkártya kitöltésével) dokumentálva van. A lakosság további 16 százaléka nem tudja megmondani, melyik szabály van jelenleg érvényben ebben a tekintetben.

A kutatásból kiderül, hogy az életkor növekedésével jelentősen nő azok aránya, akik helyesen tudják a választ. Míg a 35 év alattiak 33 százaléka ismeri a jogszabályt helyesen, addig az 55 év felettieknél ez az arány 55 százalék. A felnőtt lakosság 73 százaléka egyezne bele, hogy halála esetén felhasználják szerveit, további 8 százalékuk pedig valamely családtagjának, ismerősének lenne hajlandó felajánlani azokat. Az adományozást teljes mértékben megtagadók aránya mindössze 3 százalék a felnőtt lakosságon belül. A lakosság szervadományozással kapcsolatos attitűdje nem változott az elmúlt 2 évben.

2009-ben vizsgálták ezt a kérdést, és az akkori, valamint a mostani eredmények gyakorlatilag megegyeznek, nagyon hasonlóak. Két évvel ezelőtt a lakosok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenkinek felajánlaná szerveit, míg a teljes elutasítók aránya 6 százalék volt.

(webbeteg.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.