A legjobb szándékkal érkeztek, de különböző receptekkel

Az Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése, a NATO-val és az ENSZ-szel való együttműködés, a líbiai katonai bevetés és az Indiai-óceánon garázdálkodó kalózok elleni küzdelem voltak a főbb témái az EU-tagországok védelmi minisztereinek részvételével megtartott másfél napos nem hivatalos találkozónak, amely pénteken ért véget Wroclawban.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811655" target="_blank"><strong>• A lengyelek méltatták a magyarok „kolosszális munkáját” is</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón, amelyen Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviselte, nem mindenben volt egyetértés a lengyel EU-elnökség közlése szerint. Így például a bosznia-hercegovinai EU-misszió jövőjét illetően sem, amellyel kapcsolatban egyes országok az EU-békefenntartók, míg mások inkább a boszniai hadsereg erősebb szerepvállalását hangsúlyozták.

Mint Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter mondta, „mindenki a legjobb szándékokkal érkezett, de a receptek különbözőek voltak”. A csütörtöki munkavacsorán a miniszterek a Líbiának a biztonság területén nyújtandó esetleges segítségről tanácskoztak. Eszmét cseréltek arról is, hogy a külföldi bevetéseken részt vevő katonák létszáma nem elégséges: az 1300 fős boszniai EU-békefenntartó misszióhoz például még 400 katonára lenne szükség.

Hasonlóan szűkös az Indiai-óceánon a kalózok ellen küzdő Atalanta-misszió létszámhelyzete is. Gerald Howarth, a nemzetközi biztonságstratégiáért felelős brit államtitkár kiemelte a szomáliai katonák kiképzésének sikerét: az Ugandában tevékenykedő EU-misszió keretében eddig már 1800 szomáliai katonát képeztek ki. Szó volt a pénzügyi korlátokról is, amely sok uniós ország védelmi költségvetésének elégtelenségéből adódik. Áttekintették az EU keleti szomszédaival és partnerországaival kialakított kapcsolatrendszer erősítésének lehetőségeit is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.