A legszebb tájakat mutatja be

A Föld kialakulásának folyamatát, legszebb tájait és a bolygónkat jellemző jelenségeket is bemutatja A kék bolygó című új, háromdimenziós magyar tudományos ismeretterjesztő film, amelyet a keddi, fővárosi díszbemutató után országszerte 17 moziban kezdenek vetíteni.

MNO
2011. 09. 10. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film készítőjének, Gráner Józsefnek ez a harmadik 3D-s alkotása az egy éve bemutatott – és az első magyar gyártású 3D-s mozinak számító – Csodálatos univerzum, valamint a tavasszal elkészült Autócsodák után. A kék bolygó az univerzum keletkezését, a Föld kialakulását, szerkezetét, légkörét és a rá jellemző jelenségeket – a földrengéstől a globális felmelegedésig – látványos animációkkal és eredeti térhatású filmfelvételekkel ábrázolja.

A tudományos ismeretterjesztő film a Földön elérhető energiaforrásokat is bemutatja, ennek részeként például először láthatók háromdimenziós felvételek a paksi atomerőműről vagy a szélturbinák és vízi erőművek működéséről. Kínában készült filmfelvételek idézik meg egy földrengés pillanatait és hatásait, a cunami keletkezését pedig animációval is érzékelteti.

A film Nagykanizsán élő készítője elmondta: új alkotásának kedden a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a díszbemutatója, várhatóan Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár részvételével. A premiert követően országszerte egyszerre 17 moziban kezdik vetíteni az 52 perces művet, de év végéig mintegy 40 filmszínház tűzi műsorára. A korábbi két filmhez hasonlóan a készítő vetítőgépeinek utaztatásával olyan mozikban is látható lesz, ahol még nincs 3D-s technika.

Gráner József elmondta: a korábbi két, térhatású filmjének az elmúlt egy év alatt már több mint 20 ezer látogatója volt a hazai mozikban, de a Csodálatos univerzum a budapesti Planetáriumban is folyamatosan műsoron van, hetente tizenegyszer szerepel a programban. A korábbi két film ma már a kábeltelevíziók kínálatába is bekerült.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.