A lettországi oroszok pártja nyerte a választást

A lettországi oroszok pártja, a Harmónia Központ végzett az élen a balti köztársaságban szombaton tartott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget – derült ki a vasárnap reggel közzétett, nem végleges eredményekből.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810273" target="_blank"><strong>• Miért volt szükség erre az előre hozott választásra?</strong></a>

MNO
2011. 09. 18. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1027 szavazókör közül 909-ből beérkezett adatok alapján a baloldali Harmónia Központ a szavazatok 29,5 százalékát kapta meg. Az LNT kereskedelmi tévécsatorna számítása szerint ez 32 mandátumot jelent a 100 fős rigai parlamentben. A második helyen a Valdis Zatlers volt államfő vezette jobbközép Reformpárt végzett a voksok 20,4 százalékával (ami 22 mandátumot jelent), a harmadik helyen pedig Valdis Dombrovskis kormányfő – szintén jobbközép irányultságú – Egység blokkja a szavazatok 18 százalékával (19 mandátum).

Lettország 1991-es függetlenné válása óta először fordult elő, hogy az orosz kisebbség pártja nyerte meg a parlamenti választásokat. Ilyen párt az elmúlt húsz évben soha nem volt tagja a rigai kormánynak. A Harmónia Központ reméli, ezúttal nem hagyhatják ki a kabinetből. A párt a választási kampányban az egyetlen balközép alternatívaként tüntette fel magát, s a gazdasági válság nyomán a lett nemzetiségű választópolgárok egy részét is maga mellé állította.

Az új kabinet magvát azonban valószínűleg a Reformpárt és az Egység blokk alkotja majd – kettejüknek összesen 41 képviselője lesz a parlamentben –, s elemzők szerint valamelyik kisebb nacionalista párt bevonásával biztosítják majd a kormányzáshoz szükséges többséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.