A londoni repülőtéren már a jövő útjára léptek

Lézer vezérelte, automata, ultrakönnyű személyszállító rendszert helyeztek forgalomba a hét végén a londoni Heathrow repülőtéren.

MNO
2011. 09. 19. 3:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető nélküli járművek négy személyt képesek szállítani a repülőtér főépülete és a parkoló között. Az új rendszer 60 százalékkal csökkenti a business osztály parkolójába való eljutás idejét.

A futurisztikus jellegű, ultrakönnyű személyszállító 40 kilométer/óra sebességgel közlekedik kötött sínpályán. Nincs menetrendje, az utas maga választja meg, hová tart. Lézerérzékelőket használ, amikor eljuttatja az utasokat és csomagjaikat a 3,8 kilométer hosszú úton.

A személyszállító gyártója, az ULTra cég szerint a 30 millió fontba került fejlesztés évente ötszázezer utas szállítására képes, és ötvenezer buszutat vált ki. A brit fejlesztésű rendszert április óta tesztelték a repülőtéren 60 évig tartó fejlesztés nyomán. Az ötletet ugyanis már az 1950-es években megálmodták, ám csak azután vált valóra, hogy az ULTra elnöke, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egykori mérnöke, Martin Lowson felkarolta az ötletet, amikor az 1990-es években a Bristoli Egyetemen oktatott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.