Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

A Macskafogót ünneplik

Díszelőadással ünneplik a Macskafogó negyedszázaddal ezelőtti premierjét vasárnap 17 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

MNO
2011. 09. 29. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsor díszvendége a rajzfilm rendezője, Ternovszky Béla lesz, az est házigazdájának szerepét pedig Réz Andás vállalta – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Vajda Melinda, a filmszínház kommunikációs munkatársa. A programban fellép Tóth Péter trombitaművész, aki a rajzfilm egy betétdalát játssza Adrián zongorakíséretével, a vetítés után pedig sajtkóstoló várja a közönséget. „A Macskafogó volt életem legnagyobb sikere. Szakmai és közönségszinten egyaránt” – mondta el pár éve Ternovszky Béla egy interjújában.

Az 1987-ben bemutatott Macskafogóban a rettegésben élő egerek a gengszterszindikátusba tömörült macskák ellen veszik fel a harcot. Minden reményüket egy japán professzor találmányába, a Macskafogóba vetik, amivel jó útra lehetne téríteni az egerek kiirtásán fáradozó macskákat. A tervrajz megszerzését a szuperegérre, Grabowskira bízzák, aki James Bondot megszégyenítő elszántsággal viszi sikerre a küldetést.

A Pannónia Filmstúdióban készült 96 perces alkotás forgatókönyvét Nepp József írta, az operatőr Neményi Mária, Nagy Csaba és Varga György volt, a vágás Hap Magda munkája, a film zenéjét pedig Deák Tamás szerezte.

A Macskafogó sikerét a lebilincselő történet mellett sokan a film remek humorának, szállóigévé vált mondatainak, a színes, maradandó karaktereknek, valamint a filmben feltűnő zsánerelemek (kaland, akció, musical, thriller) izgalmas keveredésének tulajdonítják. A szinkron is mestermunka: a főszereplők Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Béres Ilona, Haumann Péter, Kern András, Kállai Ferenc, Körmendi János, Mikó István, Mécs Károly és Sinkó László hangján szólalnak meg. A rajzfilmet Cat City címmel külföldön is forgalmazták, bár az amerikai mozikba a Disney stúdió ellenállása miatt nem tudott betörni. A magyar rajongótábornak két évtizedet kellett várnia a folytatásra: a Macskafogó 2. – A sátán macskáját 2007 decemberében mutatták be a mozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.