Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A mademoiselle a mindennapok szexizmusát támogatja

Kampányt kezdeményeznek a Franciaországban még mindig elterjedt mademoiselle (kisasszony) szó használata ellen a feministák.

MNO
2011. 09. 27. 16:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők követelik, hogy azonnali hatállyal töröljék el a madame (férjezett nő) és a mademoiselle (hajadon nő) közti ilyen formájú különbségtételt. A feministák szerint a mademoiselle cím arra kötelezi a nőket, hogy a férfiakkal ellentétben információkat adjanak ki magánéletükre vonatkozóan, ez pedig a mindennapok szexizmusát támogatja. Kedden kezdett kampányuk keretében tiltakozó leveleket készülnek küldeni országgyűlési képviselőknek és kormányzati tagoknak.

Franciaországban hivatali űrlapokon vagy szerződések kötésekor a nőknek ma is nyilatkozniuk kell „kisasszony” vagy „asszony” voltukról. Ennek viszont törvényi alapja nincsen. Németországban 1972 óta számít tabunak a Fräulein (kisasszony) szó használata.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.