A magyar nyelv napjáról is tárgyalt a bizottság

A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítási javaslatairól, valamint a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslatról tanácskozott az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfőn.

MNO
2011. 09. 12. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első napirendi pontként tárgyalt témában, a kulturális örökség védelméről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatok közül a testület támogatta a Pákozdi Katonai Emlékhely nemzeti emlékhellyé minősítését, amely L. Simon László fideszes bizottsági elnök beadványa. A képviselők három kormánypárti módosító javaslatot is leszavaztak. Az egyik a kehidakustányi Deák-kúriát (javaslattevő a fideszes Gyimesi Endre volt), a másik a Szarvason található trianoni emlék- és zarándokhelyet (a fideszes Babák Mihály javaslatára), a harmadik pedig a somogyvári egykori bencés apátság romjait (Móring József Attila KDNP-s és Gelencsér Attila fideszes képviselő indítványára) minősítette volna nemzeti emlékhellyé. A bizottság szerint az említett helyek inkább a történeti emlékhely cím viselésére méltók.

Egyhangú igennel megszavazta a testület L. Simon László egy másik módosító indítványát, amelyben a képviselő az előzetes régészeti dokumentáció intézményével egészítené ki a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. A képviselő a módosítás indokolásában leszögezi, hogy az intézmény a régészeti érintettség egyértelmű bizonyítására alkalmas, de az elvégzendő megelőző feltárás formájához, pénz- és idővonzatához is sok ismerettel járul hozzá.

Nem támogatta a bizottság Mile Lajos LMP-s képviselő azon javaslatát, amelyben a történeti emlékhelyek meghatározását a kormány helyett az Országgyűlésre bízná. A bizottság leszavazta Novák Elődnek (Jobbik) a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványát is. Ebben a települési önkormányzatok jegyzőit köteleznék az üzleteket felirataik magyar nyelvű megjelenítésére.

Az ülésen felszólalt Hiller István szocialista képviselő, volt kulturális miniszter, aki javaslatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a kormányzat hivatalosan is bejelenti a jövedéki adók emelését, az a Nemzeti Kulturális Alap költségvetését több mint kétmilliárd forinttal növelné. Az ellenzéki képviselő jelezte, hogy a bizottság következő ülésén önálló napirendi pontként kíván tárgyalni a témáról, amennyiben az aktuálissá válik. A javaslatot a bizottság elfogadta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.