A magyar–ukrán oktatási kapcsolatokról is szó esett

A kétoldalú magyar–ukrán oktatási kapcsolatok kérdései mellett a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetéről is tárgyalt csütörtökön Kijevben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki az európai országok oktatási minisztereinek A 21. század oktatása: kijevi kezdeményezés címmel rendezett fórumán vett részt.

MNO
2011. 09. 22. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fórumon, amelyet abból az alkalomból tartottak Kijevben, hogy jelenleg Ukrajna látja el az Európa Tanács elnöki tisztségét, Hoffmann Rózsa beszámolt az európai együttműködésből nyert magyar tapasztalatokról. Előadásában kitért arra, hogy ezekre a tapasztalatokra is építkezve, a nemzeti sajátosságok figyelembevételével, Magyarország ma az oktatás terén milyen intézkedésekkel dolgozik azon, hogy diákjai elsajátítsák a demokráciában való békés együttéléshez szükséges értékeket.

Kijevi látogatását értékelve az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: nagy örömére szolgált, hogy sikerült hosszabb megbeszélést folytatnia Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel, akivel áttekintették a kétoldalú magyar–ukrán oktatási kapcsolatok kérdései mellett a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatásának a problémáit is. Hozzátette: a tárgyalás nagyon jó hangulatú volt, az ukrán oktatási miniszter felkészülten érkezett a megbeszélésre, adatokat ismertetett, ezzel is jelezve, hogy „képben van” a kérdéseket illetően.

Az oktatási államtitkár kiemelte: az évek óta megoldatlan kérdések sorra vételét követően ukrán partnerével megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a munkatervek, kétoldalú egyezmények kidolgozását, megtárgyalását, hogy minél hamarabb megszülethessenek az egyezmények. „Arra a felvetésre válaszolva, hogy máig megoldatlan a magyar nyelvű felvételi vizsga kérdése azokon a felsőoktatási szakokon, amelyeken alapvető fontosságú a magyar nyelv, Tabacsnik miniszter úr arról biztosított, hogy 2012-ben rendezik a problémát” – mondta Hoffmann Rózsa.

A megbeszélésen szó volt a beregszászi főiskola akkreditációjának kérdéséről, közös tankönyvírási program beindításáról, mindenekelőtt a történelem és földrajz terén, továbbá ukrán diákok magyarországi felsőoktatási intézményekben történő képzéséről.

Hoffmann Rózsa azt is elmondta, látogatást tett a Kijevi Nemzeti Nyelvi Egyetemen, amely a kijevi régióban elsőként indított magyar nyelvi képzést, ahol megtekintett egy olyan foglalkozást, amelyen ukrán és orosz ajkú diákok a magyar nyelvet gyakorolták. Nagyon előremutatónak nevezte a kezdeményezést, hiszen – mint hangsúlyozta – az idei első tanévben már 21 hallgató iratkozott be magyar szakra a nyugati és középukrán régióból. Hangsúlyozta, hogy a jövő szempontjából ezt fontos lépésnek tartja, amelyből nemcsak Magyarország, hanem a kárpátaljai magyarság is profitálhat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.