A mélybe rántják a németeket?

Sorra rontják a német gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzéseiket a német gazdaságkutató intézetek, szerdán két újabb tekintélyes műhely módosította lefelé a bruttó hazai termék (GDP) bővülésére vonatkozó várakozását.

MNO
2011. 09. 14. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézetek többsége így már csupán 0,8 és 1,2 százalék közötti növekedést vár 2012-re az idei, nagyjából 3 százalékosra becsült bővülés után. Tavaly még 3,5 százalékkal nőtt a német GDP. A növekedési kilátásokat elsősorban az euróövezeti adósságválság rontja. A munkaerő-piaci helyzet azonban tovább javulhat, a munkanélküliek száma az idén 3 millió alá csökken, jövőre pedig tovább mérséklődik a 82 millió lakosú országban az utóbbi hetekben-hónapokban elmélyült adósságválság nyomán felülvizsgált előrejelzések szerint.

A legnagyobb veszélyt a hat vezető kutatóintézet közül az egyetlen keletnémet, a hallei IWH látja. Szerdán kiadott jelentése szerint az intézet úgy véli, az euróövezet recesszióba kerül, és húzza magával lefelé Németországot is. A kilábalás az újabb válságból csak 2012 második felében indul meg, a GDP így jövőre 0,8 százalékkal nőhet, szemben a korábban jelezett 1,9 százalékkal. Ugyancsak szerdán jelent meg az esseni RWI frissített előrejelzése, amely szerint 1 százalékos növekedés várható 2012-ben Németországban. Korábban az intézet 2,3 százalékra számított.

A pénzügyi piacokon fokozódik a bizalmatlanság, a bankok már alig hiteleznek egymásnak, és nagy a veszélye annak, hogy a feszültség átterjed a reálgazdaságra, így hitelszűke várhat a vállalkozásokra is – figyelmeztet az intézet. Kedden a hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) és a Kielben működő ifW rontott az előrejelzésén. A „hat nagy” évente kétszer közös konjunktúrajelentést is készít, amely beépül a hivatalos kormányzati prognózisba is. A következő előrejelzés októberben várható. A munkában földrajzi bontás szerint – északról délre haladva – az alábbi intézetek vesznek: a kieli IfW (Institut für Weltwirtschaft), a hamburgi HWWI (Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut), a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung), az esseni központú RWI (Rhein-Westfaelisches Institut für Wirtschaftsforschung), a hallei IWH (Institut für Wirtschaftsforschung Halle) és a müncheni Ifo (Institut für Wirtschaftsforschung).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.