A Mikó-tervre igent, a ciántechnológiára nemet mondanak a magyarok

Erősíteni az erdélyi magyarokban a nemzeti identitást, fellépni a verespataki ciántechnológiás bányanyitás ellen, és továbbgondolni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szorgalmazott (Mikó Imre-tervként ismert) gazdasági fejlesztési tervet: ezt tekinti három fő céljának a most bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – írta a hétfői romániai magyar sajtó.

MNO
2011. 09. 19. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapok beszámolnak arról, hogy a hétvégén a Gyergyószentmiklós melletti Borzonton határozta meg ezeket a prioritásokat az EMNP elnöksége és az új párt alapítását kezdeményező EMNT választmánya. Toró T. Tibor a magyar sajtónak elmondta: a következő néhány hónapban a népszámlálásra, a magyarság vállalásának népszerűsítésére, a Mikó Imre-terv nevet viselő gazdaságfejlesztési elképzelés valóra váltására és a verespataki ciántechnológiás bányanyitás meggátolására összpontosítanak, de nem marad háttérben a pártépítési munka sem.

Fontos célnak nevezte az autonómia kivívását. Toró T. Tibor hangsúlyozta, hogy az EMNP is parlamenti párttá akar válni, és szeretne minél több képviselői és polgármesteri tisztséget szerezni a helyi önkormányzatokban. Hozzátette azonban: a magyarság minél erősebb képviseletének biztosítása érdekében létfontosságú az egyeztetés a másik két magyar párttal, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párttal (MPP).

Az EMNP képviselői szerint az új párt nyitott, de ragaszkodik ahhoz, hogy az együttműködést komoly tárgyalások előzzék meg, amelyeken a felek egyenlő partnerekként ülnek majd le egymással. Az októberre tervezett romániai népszámlálás eredménye főleg az olyan településeken lényeges, ahol a magyarság aránya alig éri el a 20 százalékos küszöböt, tehát nem mindegy, hogy hányan vallják majd magukat magyarnak.

El akarnak jutni minden háztartásba

Zatykó Gyula partiumi ügyvezető elnök jelezte: a közeljövőben igyekeznek eljutni minden háztartásba, ezáltal is erősítve a magyarságtudatot, és felhívni a figyelmet a népszámlálási kérdőívek helyes kitöltésére. Az EMNP gazdasági programját is képező Mikó Imre-tervet Papp Előd, az EMNT alelnöke ismertette. A terv vitairatát már júliusban bemutatták a tusványosi táborban, ahol az akkori előadók már kifejtették: olyan átfogó, előremutató stratégia kidolgozására törekedtek, amely figyelembe veszi a Partium, a Székelyföld és Közép-Erdély eltérő sajátosságait. A program a magyarországi Széchenyi-terv mintájára épül. Papp Előd most azt ígérte: a következő hónapokban Erdély nagyobb városaiban találkozókat szerveznek, ahol ismertetik az egyelőre még csak vitaindító formában kidolgozott projektet, amelyet majd a közösségekkel való találkozások után véglegesítenek.

A hétvégi ülésen az is kiderült, hogy az EMNT és EMNP egyértelműen ellenzi a ciántechnológiás bányanyitást. Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke kifejtette: az utóbbi időkben bebizonyosodott, nincs biztonságos technológia veszélyes anyagok használata esetén. Mint magyarázta, a verespataki bányanyitást ellenzők most erős partnerre találnak az EMNP-ben, ugyanis a parlamenti pártok közül egyik sem állt ki határozottan a ciántechnológiás bányanyitás ellen. Gergely Balázs bejelentette: az EMNT tisztújító közgyűlésére decemberben kerül sor, és minden valószínűség szerint ekkor jelentik be az EMNP első kongresszusának az időpontját. A kongresszus előfeltétele, hogy lehetőleg Erdély magyarlakta területeit lefedve létrejöjjenek a helyi és megyei szervezetek – fogalmazott a politikus.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.