A miniszterelnök megölésének a szálai a felső körökig érnek?

Többórás rendőrségi kihallgatás után szerdára virradóra Belgrádban őrizetbe vették a Vörös Sapkásoknak is nevezett, volt különleges szerb rendőri egységek három tagját azzal a gyanúval, hogy részt vettek a Különleges Műveletek Egységei (JSO) nevű alakulatoknál 2001 novemberében kirobbant fegyveres lázadásban.

MNO
2011. 09. 21. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz évvel ezelőtt a JSO fellázadt alakulatai megtagadták az engedelmességet, fegyveresen az utcákra vonultak, és egy időre lezárták az egyik belgrádi hidat. A szervezett bűnözés felszámolására létrehozott szerb ügyészség a lázadást a Zoran Djindjics néhai szerb miniszterelnök meggyilkolásához vezető események első láncszemének tekinti.

A szerb bűnüldöző szervek és az ügyészség az utóbbi hónapokban rendkívül szerteágazó és alapos munkába kezdett, hogy felderítse pontosan: kik és kiknek az utasítására gyilkolták meg 2003. március 12-én Zoran Djindjics miniszterelnököt. A belgrádi sajtó szinte naponta számol be újabbnál újabb részletekről, és a jelekből ítélve a szálak messzire vezetnek. Tanúvallomások alapján egyes „felső körökhöz” tartozó személyek is érintettek lehetnek az ügyben.

A merénylet egyik résztvevője Milos Simovics volt, aki az úgynevezett zimonyi klánhoz tartozott, és akit távollétében előbb 30, majd 40 év börtönbüntetésre ítéltek. Tavaly júniusban fogták el. A merénylet hátterének teljes kivizsgálására indított újabb vizsgálati eljárásban Simovics az ügyészség tudomására hozta, hogy a gyilkosságot Nebojsa Csovics, a szerb kormány akkori alelnöke „rendelte meg”. Csovics az őt ért vádakat „értelmetlen fecsegésnek és rágalmazásnak” nevezte.

A JSO-lázadás hátterének kiderítését Srdja Popovics, a Djindjics család ügyvédje kezdeményezte még 2010 novemberében, amikor büntető feljelentést tett az ügyben. Ennek alapján vették őrizetbe szerda virradóra Veselin Lecsicset, a feloszlatott JSO egykori biztonsági főnökét, Micsa Petrakovicsot, a csendőrség tagját és Vladimir Poticsot, a terrorelhárító alakulatok tagját.

A Djindjics család ügyvédje tavaly ugyancsak büntető feljelentést tett Vojiszlav Kostunica volt kormányfő, Acsa Tomics, a katonai biztonsági hivatal volt vezetője és még néhány személy ellen. Kostunicát azzal vádolja, hogy az ország akkori alkotmányos rendelkezései ellenére nem fojtotta el a fegyveres lázadást, Acsa Tomics terhére pedig azt rója az ügyvéd, hogy „lázadásra uszított, amikor ígéretet tett arra, hogy a katonaság nem fog beavatkozni”.

A Djindjics elleni merényletben először 2007 májusában hoztak ítéleteket: A két fővádlottat Milorad Ulemek Legiját, a Vörös Sapkások egykori parancsnokát mint a merénylet kitervelőjét és Zvezdan Jovanovics Zvekit, a gyilkosság tényleges elkövetőjét negyven-negyven évi börtönre ítélték. A per további tíz vádlottjára – titkosszolgálati tisztekre és a zimonyi klán tagjaira – összesen 298 év börtönbüntetést szabtak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.