A pápát mélyen megrázta az áldozatok sorsa

A német egyházi személyek által évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak egy csoportjával találkozott XVI. Benedek pápa.

MNO
2011. 09. 24. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német katolikus püspöki konferencia hivatalos nyilatkozata szerint a találkozóra péntek késő este Erfurtban került sor. Az egyházi személyek által katolikus intézményekben korábbi diákokkal szemben elkövetett szexuális bűncselekményekre az elmúlt év elején derült fény. A botránysorozat súlyos erkölcsi válságba sodorta a német katolikus egyházat, abból az elmúlt évben több mint 180 ezer tag lépett ki. A pápa németországi látogatása kapcsán a katolikus hívők körében általános volt a várakozás azzal kapcsolatban, hogy az egyházfő találkozik korábbi áldozatokkal. A találkozó a hivatalos programban nem szerepelt, és azt mostanáig titokban tartották.

A közlemény szerint XVI. Benedek a közvetlen áldozatokon kívül olyan személyekkel is találkozott, akik a szexuális visszaélések áldozataival törődnek, illetve azoknak segítenek. A német katolikus püspöki konferencia állásfoglalása szerint a pápát mélyen megrázta az áldozatok sorsa, együttérzését fejezte ki az érintettekkel és egyben sajnálkozását tolmácsolta a történtekért. Biztosította a korábbi áldozatokat arról, hogy a katolikus egyház mindent megtesz a korábbi bűncselekmények feltárására.

Hangsúlyozta azt is, hogy az egyház mindent megtesz a hasonló visszaélések megelőzésére, a gyermekek és a fiatalok védelmére. A tavaly kirobbant botránysorozat a német katolikus egyházban súlyos bizalmi válságot okozott. Az egyház vezető szerve, a katolikus püspöki konferencia a történtek teljes feltárását ígérte, és hangsúlyozta a megelőzés szükségességét. Egyben közölte, hogy az érintetteknek kártérítést fizetnek, ami maximum 5000 eurót tehet ki. A püspöki konferencia állásfoglalása szerint a katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy a hit segít a korábbi áldozatok szenvedéseinek enyhítésében. Egyházi szakértők szerint a vasárnapig tartó pápai látogatás sikere szempontjából a péntek esti találkozó elengedhetetlen volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.