A Pokol konyhájában landolhat az űrsikló

A Pokol konyhájában landolhat az űrsikló – tudósít a The New York Times. Az Enterprise kiállításának jogát a New York-i Intrepid múzeum nyerte meg, mely a város egyik ipari területén szeretne új múzeumot építeni az űrrepülőnek. A Scotland Yard keresi a brit belügyminiszter határidőnaplóját – írja a The Guardian. Theresa May egy ünnepségen vesztette el a személyes találkozóit is tartalmazó naptárat. A hatóságok szerint nincs szó biztonsági kockázatról.

Kovács N. László
2011. 09. 29. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

A Pokol konyhájában landolhat az űrsikló – tudósít a The New York Times. Az Enterprise kiállításának jogát a New York-i Intrepid múzeum nyerte meg, mely a város egyik ipari területén szeretne új múzeumot építeni az űrrepülőnek.

A NASA leállította űrsiklóprogramját, így három működő gépét múzeumoknak adományozta. Több tucat jelentkező közül áprilisban választotta ki a szerencséseket: az Atlantis a floridai Kennedy Űrközpontba, az Endeavour a Los Angeles-i Kaliforniai Tudományos Központba, a Discovery pedig a washingtoni Smithsonian Központba kerül majd. Ez utóbbi múzeum ad otthont jelenleg az Enterprise-nak, mely éles bevetésen sosem vett részt, csupán a többi sikló prototípusául szolgált. Mivel két űrrepülő még a Smithsoniannek is sok, az intézmény elajándékozta az Enterprise-t, így került az a New York-i Intrepid Tengeri, Légi és Űrrepülési Múzeumhoz.

Az űrsiklót eredetileg a múzeum főépületeként szolgáló repülőgép-anyahajó melletti kikötőben helyezték volna el, a Hudson folyó partján. A terv azonban azóta megváltozott, az új helyszín pedig jóval kevésbé festői: az illetékesek egy jelenleg parkolóként üzemelő földterületet szemeltek ki a „Pokol konyhája” elnevezést viselő városrészben, a forgalmas nyugati autóút mellett. Az újonnan felépítendő, kifejezetten az űrsiklónak szentelt múzeumot pékségek, raktárak, egy autómosó és egy sztriptízbár venné körül.

Nem ez azonban az egyetlen probléma: a múzeum egyelőre a telket sem birtokolja, az ugyanis a közlekedési hatóság tulajdonában van, mely még nem egyezett bele annak eladásába, ráadásul ezen a helyen csak ipari tevékenységre lehet építési engedélyt kérni. A legnagyobb akadály azonban az új, nagyszabású múzeum építésének költsége, melynek előteremtését csupán most kezdte meg a múzeum. Az épület főként a sikló elhelyezését szolgálná, helyet adna azonban tantermeknek és más tudományos kiállítótereknek is. A fő attrakció kívülről is látszana, így a forgalmas autóút mentén többen megcsodálhatnák, mint a kikötőben. A környékre pedig egyébként is ráfér a szépítés, melynek első képviselője a múzeum lehetne – érvelnek az Intrepid illetékesei.

A NASA döntését kezdettől fogva kritizálták, rámutatva, New Yorknak nem sok köze van az űrprogramhoz. Az északi múzeum ráadásul több, jóval felkészültebb vetélytársat utasított maga mögé: a seattle-i repülési múzeum például 11 millió dollárt költött a projektre, de végül nem kapott siklót. Houstoni képviselők már arról beszéltek, az Intrepid kapkodása és tervváltoztatásai miatt újra kell gondolni a döntést. A NASA azonban egyelőre türelmes, és bízik benne, hogy a New York-i központ 2012-re elkészül, és a visszavonult űrrepülő időben elfoglalhatja végső lakhelyét.

The Guardian (guardian.co.uk)

A Scotland Yard keresi a brit belügyminiszter határidőnaplóját – írja a The Guardian. Theresa May egy ünnepségen vesztette el a személyes találkozóit is tartalmazó naptárat. A hatóságok szerint nincs szó biztonsági kockázatról.

„Tudomásunkra jutott, hogy a dokumentum eltűnt – közölte a városi rendőrség szóvivője. – Egyelőre azt vizsgáljuk, hogyan történhetett ez meg, igyekszünk felderíteni az eset körülményeit.” A Scotland Yard tudatta azt is, az irat nem tartalmazott titkos információkat, így biztonsági kockázat nem áll fenn. May vasárnap egy glasgow-i rendezvényteremben, az országos rendőrnapon hagyta ott vagy vesztette el naplóját. Egyelőre azonban a lopás lehetőségét sem lehet kizárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.