A problémák ellenére magas színvonalat ígérnek

Megnyitotta 2011/2012-es zenei évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely sokszínű koncerteket és magas színvonalat ígér a borsodi megyeszékhely közönségének.

MNO
2011. 09. 05. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar évadnyitó társulati ülésén, hétfőn Kovács László, a zenekar művészeti vezetője mutatta be az idei zenei évad koncertkínálatát. A karmester azt mondta: hosszas szakmai egyeztetés után állt össze a program. „Az a cél lebegett előttük, hogy sokszínű, egyedi és színvonalas programokat kínáljunk a miskolci közönségnek” – fogalmazott.

Az érdeklődők ebben az évben is a mesterbérlet, a népszerű zenei esték bérlet és a szezonbérlet közül választhatnak, de bérleten kívüli koncertekkel is várják a zenekedvelőket. Folytatódnak a műfaji kalandozások a Klazz-sorozatban, lesznek interaktív gyerekkoncertek, Promenád-műsorok, karácsonyi koncert a Ghymes együttessel, valamint újévi koncertek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar októberben a németországi Marktoberdorfban, jövő tavasszal pedig a svájci Richterswilben lép fel.

Szabó Péter, a zenekar igazgatója kitért arra, hogy elfogadta a zenekar meghívását többek között Lilya Zilberstein is, akit napjaink egyik legjelentősebb zongoristájaként tart számon a nemzetközi zenei világ. A zenekart Oliver von Dohnányi, Aldo Sisillo, Kocsis Zoltán és Héja Domonkos vezényli majd az évad során. Különlegesség idén a Művészetek Háza ötéves születésnapjára szervezett programsorozat. A nyitókoncert pénteken lesz Ezek mind mi vagyunk – Műfaji kalandozások a Miskolci Szimfonikus Zenekarral címmel. Másnap, szeptember 10-én, szombaton az évad első gyerekkoncertjére várják a legkisebbeket.

Szabó Péter szólt arról, hogy mintegy 58 millió forintot zároltak a zenekar költségvetéséből, ami komoly nehézséget jelent az intézmény működésére nézve. Az MTI-nek úgy fogalmazott, az egyetlen lehetőség a bizakodás, és hogy ez csak zárolás lesz. Mint mondta, négy hónap alatt ezt az összeget nem tudják megspórolni, megtakarítani. Nyár elején meghirdették, tehát igyekeznek tartani az évadot.

A társulati ülésen Kiss Gábor, a polgármesteri hivatal humán főosztályának vezetője is részt vett. Mint hangsúlyozta, igyekeznek a szűk keretek között is biztosítani az intézmények működőképességét és a magas színvonalú szakmai munka feltételeit. Kiss Gábor felvázolta a nehéz körülmények hátterében álló összefüggéseket, kiemelve, hogy a problémák ellenére elsődlegesnek tekintik a közszférában dolgozók béreinek rendszeres kifizetését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.