A roma szervezeteknek is be kell kapcsolódniuk

Az Európa Tanács égisze alatt működő Roma Ifjúsági Konferencia aktivistáit fogadta Strasbourgban képviselőtársaival Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Járóka előadásában a roma vezetők új generációjának felelősségét, valamint annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a roma közösségeket bevonják a nemzeti integrációs stratégiák kialakításába – áll Járóka Lívia sajtóközleményében.

MNO
2011. 09. 29. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa Tanács által támogatott Roma Ifjúsági Konferencia tagjait fogadta az Európai Parlament strasbourgi épületében Járóka Lívia, fideszes EP-képviselő, az európai roma keretstratégia jelentéstevője, valamint Andrey Kovatchev és Mariya Nedelcheva, a néppárti képviselőcsoport bolgár képviselői. A közlemény kitér rá, hogy a megbeszélés során Járóka hangsúlyozta, a júniusban elfogadott Európai roma stratégia értelmében a tagállamoknak ez év végéig kell benyújtaniuk nemzeti integrációs stratégiájukat, ezért a roma szervezeteknek minél előbb be kell kapcsolódniuk azok előkészítésébe. A képviselő beszélt a többek között etnikai hovatartozás szerinti bontásban is gyűjtött statisztikai adatok szükségességéről, amelyek nélkül – mint mondta – szinte lehetetlen a programok ellenőrzése, nyomon követése és felülvizsgálata.

A Roma Ifjúsági Konferencia korábban a szélsőséges eszmék és az erőszak terjedése ellen tiltakozó petíciót nyújtott be az Európai Parlamentnek. Járóka Magyarországot említette példaként, ahol a szélsőséges csoportok menetelései során a hatóságoknak mindvégig sikerült fenntartaniuk a törvényes rendet, a parlament pedig sürgősséggel fogadta el a büntető törvénykönyv szigorítását, amely ezt a magatartást három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.