A romák áttelepítése ellen tiltakoztak a lakosok

A helyi rendőrség és a marosvásárhelyi lakosok egy csoportja között tettlegességig fajult egy konfliktus, amely azután robbant ki, hogy utóbbiak tiltakoztak egy roma közösség közvetlenül a szomszédságukba való költöztetésére vonatkozó városházi tervek ellen.

MNO
2011. 09. 26. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika című napilap hétfői tudósítása szerint a tiltakozás következtében a marosvásárhelyi önkormányzat egyelőre kénytelen lemondani a romák áttelepítéséről a Hegy utcába, miután az ottani lakosok élőláncot alkotva megakadályozták a romáknak szánt szállások felépítését. Az önkormányzat a romák által jelenleg elfoglalt területet azért akarja felszabadítani, mert paneleket akar építeni.

A lap szerint az átköltöztetés ellen tiltakozók közül többen megsérültek: az önkormányzat alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség több személyt megbilincselt és megvert. Ez utóbbiak cáfolják, hogy bárkit is bántalmaztak volna, három ember megbilincselését agresszív magatartásukkal indokolták. A szóban forgó személyek az ügyészségen kívánnak feljelentést tenni. Az APDO Lider helyi emberjogvédő szervezet elítélte a rendőrök brutalitását, és parancsnokuk lemondását követelte.

Roma jogvédő szervezetek az utóbbi hónapokban többször bírálták az erdélyi önkormányzatokat amiatt, hogy elköltöztették a roma közösségeket. Ilyen bírálat érte a kolozsvári és a csíkszeredai polgármesteri hivatalokat. Legutóbb a nagybányai polgármesteri hivatalt bírálták, hogy betonfallal kerített be egy többnyire romák által lakott panelházat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.