A Századvég is csökkentette a növekedési becslését

Jelentősen, 2,8 százalékról 1,6 százalékra módosította lefelé növekedési várakozását az idei évre a Századvég Gazdaságkutató Zrt., prognózisuk szerint jövőre a június közepén várt 2,7 százalék helyett 1,1 százalékkal nő Magyarország bruttó hazai terméke (GDP).<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811433" target="_blank"><strong>• Kisebb GDP-emelkedésre és növekvő inflációra számítanak</strong></a>

MNO
2011. 09. 22. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságkutató intézet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a revízió hátterében egyrészt a romló külpiaci konjunktúra, másrészt a belső felhasználási tételek vártnál rosszabb alakulása áll. A fogyasztásnak a következő negyedévekben némi lendületet adhat a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése, azonban ez a hatás várhatóan átmeneti lesz, nem eredményezi a fogyasztás szintjének tartós megemelkedését.

Várakozásaik szerint összességében a háztartások fogyasztási kiadása 0,8 százalékkal emelkedik 2011-ben. A Századvég szerint a beruházások visszaesése továbbra is jelentős marad, fordulatra csak 2012 második felében számítanak. Az export bővülése eközben 8,5 százalékra lassul, azonban a vártnál gyengébb belső felhasználás miatt a nettó export GDP-hozzájárulása növekedhet.

Csaknem négy százalék lehet az infláció

A közlemény szerint a fogyasztás az elkövetkező másfél éves horizonton stagnálni fog, mivel az idei enyhe növekedést a 2012-es 0,6 százalékos visszaesés nagyrészt ellensúlyozza. Az áfa- és a jövedékiadó-emelés ellenére a fogyasztói árindex mérsékelt maradhat, mivel a technikai hatást tompítja a vártnál rosszabb növekedés miatt lassabban záródó kibocsátási rés, valamint a mezőgazdasági termelői árindex bázishatással összefüggő csökkenése. Előrejelzésük alapján az idei évben 3,8, míg jövőre 3,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedésének rátája.

A gazdaságkutató intézet szerint a munkaerőpiac várható fejlődését továbbra is a munkakínálat növekedése határozhatja meg, ami mellett a munkakereslet csak visszafogottan bővülhet a lanyha keresleti tendenciák miatt. A foglalkoztatottak számának lassú emelkedését ellensúlyozhatja az aktivitás bővülése, így a munkanélküliségi ráta érdemi csökkenésére nem számít az intézet. A bérek mindemellett visszafogott mértékben emelkednek csak, az idősorokban megfigyelhető változékonyságot a közfoglalkoztatással összefüggő bázishatás okozza.

Elmaradnak az adóbevételek

A Századvég szerint a hazai költségvetés idei alakulását számtalan egyedi tétel és a tervekhez képest vélhetően jelentősen romló makrogazdasági környezet alakítja. Becsléseik szerint az adóbevételek – elsősorban a vártnál kisebb fogyasztás és beruházás miatt – jelentősen elmaradnak az előirányzatban szereplő számoktól, ami 150 milliárd forintos bevételkiesést eredményez. Emellett komoly kockázatot lát a gazdaságkutató intézet a kiadási oldalon is, a túlköltésre vonatkozó becslésük 200 milliárd forint. Az említett tételeket ugyanakkor kompenzálhatja a februárban bejelentett 250 milliárd forintos stabilitási tartalék, az általános tartalékból megmaradt mintegy 26,9 milliárd forint és a szeptemberben bejelentett kiigazítás.

Egyedi tételként azonban 250 milliárd forinttal rontja az egyenleget az Európai Bíróság áfával kapcsolatos ítélete. Ez utóbbi tétel miatt azt prognosztizálják, hogy az ESA-egyenleg a korábban tervezett 2 százalék helyett GDP-arányosan 1,1 százalékos többletet mutathat az idei évben. Ez azt jelenti, hogy a teljes nyugdíjvagyon nélkül 7,9 százalékos lenne a költségvetés hiánya. Amennyiben az egyedi bevételi tételek mellett az egyedi kiadásokkal (MÁV, BKV, áfabírság) is korrigálják az egyenleget, akkor 5 százalékos deficit alakul ki.

580 milliárdos megtakarítás kell

Bár a jövő évi költségvetési törvény még nem nyilvános, az már világosan látszik, hogy a konvergenciaprogramban felvázolt, GDP-arányosan 2,5 százalékos hiány eléréséhez komoly kiigazításra kényszerül a kormány – áll a közleményben. A Századvég becslése szerint az egyedi bevételi tételek kiesése és a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet miatt nominálisan mintegy 580 milliárd forintos megtakarítás szükséges.

2011 első negyedévében tovább emelkedett a folyó fizetési mérleg aktívuma, amit a külkereskedelmi áruforgalom többletének növekedése táplált. A jövedelmek hiánya ugyanakkor nőtt a külföldi vállalatok profitabilitásának visszaállásával. Mivel a hazai gazdaság lassulása meghaladta az intézet várakozásait, így a külkereskedelmi mérleg egyenlegének korábbi előrejelzésükhöz képest nagyobb mértékű növekedésére számítanak, továbbá a globális konjunktúra megtorpanása miatt a jövedelmek deficitje is enyhébb lehet.

A folyó fizetési mérlegre vonatkozó prognózist ennek megfelelően 2011-re felfelé módosította a Századvég, a GDP 2,4 százalékára, 2012-re pedig a GDP 2,8 százalékának megfelelő egyenleget vár. A külkereskedelmi termékforgalom többletét 2011-re és 2012-re vonatkozóan 7,4, illetve 9 milliárd euróra becsülik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.