A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozzák

Környezetvédelmi családi napot rendeznek szombaton Nyíregyházán, ahol a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és helyes gyakorlatára hívják fel a helyiek figyelmét. A 120 ezer lakosú szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen az idén márciusban teljessé vált a szelektív háztartási hulladékgyűjtés, miután a korábban kimaradt 11 városrészben is megteremtették annak feltételeit. A település önkormányzata a tízezer érintett háztartásnak 60 millió forintos költségből vásárolta meg és térítésmentesen osztotta ki az úgynevezett biokukákat, amelyekbe az újrahasznosítható szerves anyagok kerülnek – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

MNO
2011. 09. 12. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biohulladékot – amelyet hetente szállítanak el a több mint húszezer nyíregyházi háztartásból – egy komposztálótelepre viszik. Az előállított komposztot a város zöld területein használják fel, a növények tápanyag-utánpótlásához. A településen külön gyűjtik a papír-, valamint a műanyag- és a fém csomagolási hulladékot, illetve az italos kartondobozokat is. A hasznosítható hulladékok különválogatására szolgáló zsákokat a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ingyen juttatja el a családokhoz, illetve a gyűjtőszigeteken azok elhelyezhetők, de leadhatók a hulladékudvarban is.

Nyíregyháza orosi városrészének határában uniós támogatással év végéig épül meg a korszerű hulladéklerakó, amelynek első cellája már fogadja a szemetet a környék településeiről. A beruházás része annak a 9,5 milliárd forint értékű fejlesztési programnak, amelyből Kisvárdán és Nagyecseden már kiépült a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek megfelelő térségi lerakó. A beruházás második ütemének megvalósítására, a teljes regionális hulladékhasznosítási rendszer kialakítására, valamint a bezárt, korszerűtlen korábbi telepek rekultivációjára 7 milliárdos projektet nyújtottak be.

Hajzerné Hajnal Tünde, a hulladékgazdálkodási kft. sajtóreferense a Szelektív szombat elnevezésű rendezvényről az MTI-nek elmondta: a környezetvédelmi családi napon vetélkedőt tartanak családonként egy felnőtt és egy gyermek részvételével, s legjobbakat értékes díjakkal jutalmazzák. Sport- és játékszerutalványokat kapnak azok az iskolák és óvodák is, akik a legtöbb családot szervezik a rendezvényre. Kulturális program is várja az érdeklődőket, fellép a Gombóc és Nap Együttes, a MeLounge Zenekar, és koncertet ad Balázs Fecó is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.